Preminuo Lazar Stojanović

Preminuo Lazar Stojanović

Lazar_StojanovicU subotu 4. marta 2017. godine Fond za humanitarno pravo (FHP) ostao je bez svog dugogodišnjeg saradnika i prijatelja, reditelja Lazara Stojanovića.

Lazarov doprinos misiji FHP-a je nemerljiv. Tokom svih proteklih godina svoja umeća stavljao je u službu uspostavljanja istine o zločinima počinjenim tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji i dostizanja pravde za njihove žrtve. Kao autor filma „Škorpioni – spomenar” pomogao je da se javnosti obznani učešće ove zloglasne jedinice u ratu u BiH i njenu umešanost u počinjenje genocida u Srebrenici. Svoju neiscrpnu energiju nesebično je ulagao i u Inicijativu za REKOM, predvodeći medijsku kampanju koja je pratila prikupljanje potpisa podrške osnivanju ovog tela i zahtevajući od predstavnika vlada da se posvete izgradnji regionalnog mira.

U brojnim javnim nastupima otvoreno je govorio o nužnom suočavanju društva u Srbiji sa odgovornošću za zločine koji su u naše ime počinjeni nad pripadnicima drugih naroda tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Lazar je uvek išao i korak dalje, neumorno pozivajući predstavnike institucija da odustanu od politike negiranja činjenica i manipulisanja žrtvama.

Mi, koji smo sa njim radili i od njega učili, svedoci smo njegove visprenosti, elokvencije i erudicije, koje su krasile i sučeljavanja mišljenja u kojima je uvek rado učestvovao.

Pamtićemo ga kao nasmejanog ali upornog borca za kritičko građansko društvo i odgovornu državu Srbiju.

Share