Optuženi za Kravice negiraju krivicu, porodice ne veruju srpskom pravosuđu

Optuženi za Kravice negiraju krivicu, porodice ne veruju srpskom pravosuđu

radio_slobodna_evropa_logoSuđenje u slučaju „Srebrenica“, za ubistvo više stotina Bošnjaka, počelo je u Beogradu, a svi optuženi negirali su krivicu. Osmorica nekadašnjih pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske terete se za masovne likvidacije nekoliko stotina civila u hangaru Zemljoradničke zadruge u selu Kravicama 14. jula 1995. godine.

Rečima “Nisam kriv”, “Ne priznajem to što piše u optužnici” ili “Apsolutno osporavam optužbe”, izjasnili su se optuženi pred sudom. Na lokaciji Zemljoradničke zadruge Kravica, kako se navodi u optužnici, sredinom jula 95. optuženi i drugi N.N. pripadnici MUP-a i Vojske Republike Srpske ubili su 1.313 civila, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Imena svih tih žrtava pred optuženima su, pre njihovog izjašnjavanja, skoro sat vremena čitali tužioci Miroljub Vitorović i Bruno Vekarić.

Optuženi i drugi N.N. pripadnici MUP-a i Vojske Republike Srpske terete se za ubistvo 1.313 civila u selu Kravica 1995. godine

Optuženi i drugi N.N. pripadnici MUP-a i Vojske Republike Srpske terete se za ubistvo 1.313 civila u selu Kravica 1995. godine

Nikola Čukanović, punomoćnih oštećenih, izjavio je da očekuje pravdu za žrtve i njihove porodice.

“Očekujem da sud, nakon izvedenih dokaza, donese presudu kojom će za sve one za koje se utvrdi da postoji odgovornost odrediti adekvatnu kaznu. O ovom postupku i težini zločina najbolje govori to da su tužioci za ratne zločine više od 50 minuta čitali imena žrtava”, rekao je Čukanović.

Rečima “Nisam kriv”, “Ne priznajem to što piše u optužnici” ili “Apsolutno osporavam optužbe”, izjasnili su se optuženi pred sudom

Advokati optuženih u pauzi suđenja nisu dali izjave. Osmoricu okrivljenih optužnica tereti da su likvidirali civile u Kravicama pucajući u njih kroz otvore hangara u kom su žrtve bile zarobljene iz automatskog oružja i ubacujući ručne granate.

Oni su optuženi i da su izvršili ubistvo oko stotinu preživelih, među kojima je bilo i ranjenih, tako što su ih pozvali da izađu na betonski plato ispred hangara i pod pretnjom smrću primorali da pevaju četničke pesme, i da su ih nakon toga ubili rafalima iz puškomitraljeza i automatskih pušaka, a potom iz neposredne blizine iz pištolja.

U optužnici se navodi da su istog dana, sve do večernjih časova, ispred i oko hangara ZZ Kravica, u više navrata činili masovna ubistva civila koje su drugi NN pripadnici MUP-a Republike Srpske i Vojske Republike Srpske prethodno lišili slobode i u autobusima i kamionima dovozili do hangara.

U ovom postupku za ratni zločin optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović,Dragomir Parović i Vidosav Vasić. Svi se brane sa slobode.

Kako navode u Tužilaštvu, ako im se na suđenju dokaže krivica, preti im 20 godina zatvora, jer je u vreme izvršenja krivičnog dela po domaćem zakonodavstvu to bila maksimalna kazna.

Vladimir Vukčević, bivši glavni tužilac koji je pripremio ovu optužnicu, svojevremeno je izjavio za RSE da je ovaj proces jedan od najvećih i najznačajnijih pred srpskim pravosuđem.

“Radi se o jednom od najmasovnijih zločina u kom je ubijeno više od 1.300 ljudi. To je jedan od najvećih zločina koji su izvršeni na teritoriji bivše Jugoslavije i jedan od najvećih zločina koji je posle Drugog svetskog rata izvršen u Evropi”, rekao je Vladimir Vukčević.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” komentarišući početak suđenja, za naš radio je izjavila:

Kada je riječ o ovom suđenju, nema suda koji može presuditi, jer znajući da je ubijeno preko hiljadu naših najmilijih ni krivih, ni dužnih, već samo zato što su se tako zvali. Ako budu suđeni i presuđeni, oni neće izdržavati kaznu. Mi, porodice, smo ogorčene zbog toga. Mi godinama nismo mogli otići da položimo cvijeće na mjesto zločina. Sramno je što se istina prekriva i ono što se desilo devedesetih godina i 1995. želi izjednačiti da smo svi podjednako krivi“.

Osmorica optuženih, bivši pripadnici Centra za obuku Jahorina koji je delovao u okviru Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, i u nastavku suđenja iznosiće odbranu u prisustvu javnosti. Suđenje se nastavlja u utorak, 7. februara, u 9:30. časova.

Preuzeto sa portala Slobodna Evropa

Share