B92: NVO: dan sećanja na Srebrenicu

b92Nevladine organizacije su zatražile od predsednika Tadića da podrži zahtev kojim se 11. jul obeležava kao dan sećanja na genocid u Srebrenici.

“Predsednik Srbije najavio je da će se rezolucija o Srebrenici uskoro naći u republičkom parlamentu što šalje ohrabrujuću poruku”, rekla je predstavnica Fonda za humanitarno pravo, Sandra Orlović, pošto je pročitala proglas u kome se ističe da presuda Međunarodnog suda pravde obavezuje Srbiju da se distancira od ratnih zločina.

Prema njenim rečima, usvajanje te rezolucije predstavlja odgovoran odnos prema žrtvama genocida i prihvatanje činjenice da je u Srebrenici izvršen zločin.

“S obzirom na to da su zločini u Srebrenici izvršeni u ime politike, koja ima korene u Beogradu, donošenje rezolucije o Srebrenici ima posebnu težinu”, navodi Orlovićeva. Ona je rekla da su NVO od pojedinih stranaka, kao što je Liberalno-demokratska partija, dobile uveravanje da će taj dokument podržati, kada se nađe u proceduri. Međutim, parlamentarna većina nije mogla da potvrdi da će podržati njihov zahtev.

U februaru će biti godinu dana kako „Žene u crnom“, „Centar za unapređivanje pravnih studija“, „Komitet pravnika za ljudska prava“, „Inicijativa mladih za ljudska prava“ i Helsinški odbor, simbolično, svakog 11. u mesecu mirnim jednočasovnim protestom ispred Predsedništva Srbije “apeluju” na predsednika da podrži njihov zahtev, podsetila je Orlovićeva.

“Nismo dobili nikakav odgovor, niti je Boris Tadić pristao da se sastane sa nama”, dodala je ona i podsetila da je, 15. januara 2009. godine, Evropski parlament usvojio rezoluciju o proglašenju 11. jula danom sećanja na genocid u Srebrenici.

NVO smatraju da je, s obzirom na izraženu političku volju građana Srbije da budu deo Evropske unije, prihvatanje njihovog zahteva postalo obaveza vlasti u Srbiji.

Orlovićeva je izrazila uverenje da je poštovanje žrtava zločina u Srebrenici početak izgradnje zajedničkog pamćenja, u koje će biti utkane sve žrtve ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

Predsednik Tadić, u intervjuu Radio-televiziji Republike Srpske, ocenio je da rezolucija o Srebrenici, koja bi trebalo da bude doneta u Skupštini Srbije, neće naići na najveće moguće odobravanje ni u RS ni u Srbiji.

“Međutim, političari su ti koji moraju da budu u stanju da preuzmu odgovornost i za takve političke odluke, jer ih zbog toga građani biraju na izborima, a onda ih, faktički, na izborima nagrađuju, ili kažnjavaju zbog toga”, rekao je Tadić istakavši da veruje da će rezolucija o Srebrenici vremenom dobiti podršku ne samo u Srbiji, nego svuda gde živi naš narod.

 

Share