Domaći dokumentarac “Dubina dva” najbolji na Festivalu dei Popoli u Firenci

Domaći dokumentarac “Dubina dva” najbolji na Festivalu dei Popoli u Firenci

Dubina dvaDomaći dokumentarni film „Dubina dva“ reditelja Ognjena Glavonića osvojio je nagradu za najbolji film na 57. Festivalu dokumentarnog filma Festival dei Popoli u Firenci.

Festival dei Popoli najstariji je i najveći festival dokumentarnog filma u Italiji. Održan je od 25. novembra do 2. decembra u Firenci, a „Dubina dva“ osvojila je nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac u zvaničnoj međunarodnoj konkurenciji, što je najveće priznanje ove manifestacije.

Žiri je objasnio da je film „Dubina dva“ nagrađen zbog „artikulacije između slika i naracije, putem koje uranjamo u mehanizme masakra i stičemo svest o tome da se tako nešto može dogoditi bilo kad, i bilo gde. Snažna fotografija, izvanredno umetničko delo, dokument o našoj ne tako davnoj istoriji, ovo je film iz kojeg učimo o sebi“.

Poput putovanja uzvodno, uz reku, “Dubina dva” otkriva dramatičnu epizodu iz ne teako davnog rata. Smireni, bezosećajni glasovi pričaju o operacijama etničkog čišćenja, masovnim ubistvima i streljanjima u kojima su učestvovali. To su audio-trake snimljene na tribunalu.

Koristeći kombinaciju tih živih svedočanstava i današnjih snimaka lokacija na kojima su se zločini desili, ovaj eksperimentalni dokumentarac o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda se direktno obraća doživljajima, mašti i osećanjima gledaoca. Film predstavlja gest otpora zaboravu koji se neguje, kroz pokušaj da otkrije, rasvetli i da glas pričama koje su i dalje zatrpane u tišini.
Film „Dubina dva“ imao je svetsku premijeru u februaru ove godine na Berlinskom filmskom festivalu, i od tada je prikazan na 30 festivala širom sveta, osvojivši 11 nagrada. Film je osvojio gran pri na festivalima u Sankt Peterburgu, Londonu, Palma de Majorci, Kaselu, Prizrenu i Firenci. U narednom periodu, slede projekcije na festivalima u Goi (Indija), Teheranu (Iran), San Kristobalu (Meksiko) i Njujorku (SAD).

„Dubina dva“ je dugometražni dokumentarac Ognjena Glavonića, takođe autora filma „Živan pravi pank festival“. Glavonić je trenutno u pretprodukciji dugometražnog filma „Teret“ koji je dobio podršku francuskog nacionalnog filmskog centra CNC, holandskog Hubert Bals Fonda, švajcarskog Visions Sud Est-a, Hrvatskog audiovizualnog centra, Vojvođanskog pokrajinskog sekretarijata za kulturu i evropskog fonda za ko-produkciju Eurimages.

Preuzeto sa portala Blic

Share