“Lovas” i “Trnje” na udaru ako Terzić bude tužilac za ratne zločine?

“Lovas” i “Trnje” na udaru ako Terzić bude tužilac za ratne zločine?

danas_logoUkoliko bi sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić bio izabran za tužioca za ratne zločine, to bi nanelo štetu predmetima za ratne zločine u kojima on sudi, s obzirom na to da se Terzić od januara ove godine nalazi i na poziciji sudije u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Naime, kako ukazuju iz Fonda za humanitarno pravo (FHP) za Danas, predmet “Lovas” traje već osam godina – do danas je bilo nekoliko višemesečnih odlaganja, a zbog promene predsednika veća, predmet je ove godine počeo ispočetka. Takođe, promena sudije u predmetu “Trnje” bi isto bila pogubna, imajući u vidu da predmet traje već skoro tri godine, a ukupno je održano samo sedam sudećih dana.

“Nakon neuspelog izbora tužioca za ratne zločine u Skupštini u decembru 2015. godine, kada je Dejan Terzić dobio najveći broj glasova (109), on se nepunih mesec dana kasnije pojavljuje kao sudija, član veća u predmetima “Bihać II”, “Lovas” i “Trnje” za ratne zločine. On je na to mesto došao umesto sudije Bojana Mišića, koga je predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović premestio u drugi sud, tri godine pre isteka zakonskog mandata od šest godina”, ističu u FHP-u. Kako objašnjavaju, u protekle četiri godine po različitim osnovama zamenjeno je šestoro sudija iz Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

“Imajući u vidu da u Odeljenju radi ukupno šest sudija, promene sudija dovode do velikih zastoja u suđenjima zbog toga što suđenje mora da počne ispočetka ili da se odloži, kako bi se novi sudija upoznao sa predmetima. Evropska komisija je u izveštaju o napretku Srbije za 2015. ukazala na ovaj problem, istakavši da, kako bi se održao kvalitet suđenja, moraju postojati mere za očuvanje velikog sudskog iskustva stečenog prilikom procesuiranja ovih složenih slučajeva. Dakle, ako bi Terzić bio izabran za novog tužioca za ratne zločine, to bi teško naštetilo predmetima za ratne zločine u kojima on sudi”, naglašavaju u FHP-u.

Takođe, Terzić je i sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal, pa se postavlja pitanje šta bi bilo sa predmetima koje tu vodi ukoliko bi bio izabran za naslednika Vladimira Vukčevića.

Podsetimo, Državno veće tužilaca (DVT) dostavilo je Vladi Srbije listu sa tri kandidata za novog tužioca za ratne zločine. Na listi se nalaze Snežana Stanojković, koja radi kao zamenica tužioca za ratne zločine, aktuelni rukovodilac Tužilaštvom Milan Petrović i sudija Terzić. Još se čeka da Vlada Srbije predloži parlamentu kandidata ili kandidate sa te liste.

Inače, Stanojković je dobila najviše bodova od DVT-a za stručnost i osposobljenost – 50, kao i za program rada Tužilaštva – 19,6, tako da sad ima ukupno 69, 6 poena. Iza nje su Milan Petrović sa 63, 6 poena od čega je 13,6 za program, a zatim sudija Terzić sa 61,6 poena, od toga je 11,6 za program. Sa liste su ispali zamenik višeg tužioca u Novom Sadu Milorad Trošić i zamenik republičkog javnog tužioca Đorđe Ostojić. Međutim, kako su Danasu ranije objasnili dobro obavešteni izvori, DVT nije Vladi Srbije dostavio broj bodova kandidata.

Terzićev program

Povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja za ratne zločine, unapređen sistem podrške svedocima i žrtvama, unapređena međuinstitucionalna saradnja, kontinuirano zalaganje i rad Tužilaštva na međunarodnoj i regionalnoj saradnji i transparentnost rada Tužilaštva. To su, prema programu Dejana Terzića, ciljevi koje bi Tužilaštvo za ratne zločine trebalo da realizuje u predstojećem šestogodišnjem periodu. U programu ističe i potrebu izbora dodatnih zamenika tužioca u Tužilaštvu, ali i angažovanje tužilačkih pomoćnika i savetnika, kao i da se sprovode sporazumi o priznavanju krivičnog dela, ali i nastavi saradnja, na primer, s Jedinicom za zaštitu svedoka MUP i vladinom Komisijom za nestala lica.

Preuzeto sa portala Danas
Share