B92: FHP: Politička presuda Škorpionima

Fond za humanitarno pravo je ocenio da “presuda Škorpionima pokazuje da se VSS rukovodi političkim, a ne pravnim razlozima”.

Prvostepenom presudom optuženi Slobodan Medić i Branislav Medić osuđeni su na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, Pero Petrašević na 13 godina, a Aleksandar Medić na pet godina zatvora, dok je Aleksandar Vukov oslobođen optužbe.

“Vrhovni sud je svojom odlukom otišao još dalje u ignorisnaju činjenica, zakona i prava u najširem smislu, pa je potvrdio oslobađajuću presudu Vukovu, ukinuo presudu kojom je Aleksandar Medić kao pomagač najblaže kažnjen, Petraševiću blaga kazna je potvrđena, a Branislavu Mediću smanjena je za čitavih pet godina”, kaže se u saopštenju Fonda.

“Organizacije za ljudska prava i porodice žrtava očekivale su od Vrhovnog suda da otkloni ozbiljne nedostatke prvostepene presude i pokaže da su mu svete činjenice i primena zakona, ali, umesto toga, Vrhovni sud ozbiljno ometa suđenja za ratne zločine u Srbiji i donošenje pravde, i za optužene i za žrtve”, zaključuje Fond za humanitarno pravo.

Share