Kandidat za tužioca za ratne zločine u petak?

Kandidat za tužioca za ratne zločine u petak?

danas_logoDržavno veće tužilaca (DVT) najverovatnije će u petak na novoj sednici predložiti Vladi Srbije kandidata za tužioca za ratne zločine, rekli su Danasu dobro obavešteni izvori.

Razlog zbog kojeg se mesecima odugovlači sa predlogom su razmirice u samom DVT-u, tvrde naši sagovornici i ukazuju da jedna struja, po političkoj liniji, želi da predloži samo jednog kandidata, što bi bila Snežana Stanojković, trenutna zamenica tužioca za ratne zločine, dok druga struja smatra da treba da bude više kandidata.

Takođe, Danasovi sagovornici kažu da se na članove DVT vrši pritisak upravo zbog broja kandidata, jer su pojedini predstavnici međunarodne zajednice za jednog, dok postoje zahtevi da se Vladi Srbije pošalje spisak sa dva kandidata.

Kako nam je ranije rečeno, jedan od problema u predlaganju kandidata bio je i taj što neki članovi DVT-a nisu bili zadovoljni radom Komisije za sastavljanje i vrednovanje pisanog teksta i programa organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva. Ta Komisija je u junu Snežani Stanojković, novoj-staroj kandidatkinji dala najviše bodova za program – čak 19,6 od mogućih 20.

Ona je tako, kao i na prošlom, mada neuspešnom konkursu, dobila najviše poena, iako je stručna javnost danima negodovala zbog sadržaja njenog programa, a Danas se našao na udaru Republičkog javnog tužilaštva, jer smo objavili informaciju da će upravo Stanojković zameniti na tom mestu donedavnog tužioca Vladimira Vukčevića.

Stanojković je dobila i najviše bodova za stručnost i osposobljenost – 50, tako da sad ima ukupno 69, 6 poena. Iza nje su Milan Petrović, trenutni rukovodilac Tužilaštvom sa 63, 6 poena od čega je 13,6 za program, zatim sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić sa 61,6 poena, od toga je 11,6 za program, zamenik višeg tužioca u Novom Sadu Milorad Trošić dobio je 50 za stručnost, a – 9,2 boda za program, dok je zamenik republičkog javnog tužioca Đorđe Ostojić sada na poslednjem mestu (bio je četvrti), jer je dobio 30 bodova za stručnost, a 10,8 za program.

Inače, DVT je prošle godine poslao pet kandidata, koje je Vlada Srbije prosledila parlamentu, pa na kraju poslanici nisu uspeli da izaberu novog tužioca za ratne zločine. To su kritikovali i Evropska komisija i Haški tribunal. Potom je republička tužiteljka Zagorka Dolovac trebalo da imenuje vršioca funkcije, ali je umesto toga postavljen rukovodilac Tužilaštvom – Milan Petrović.

Ostojić najpravedniji, ali ne i za DVT

Naš list je jedini predstavio programe kandidata za tužioca za ratne zločine. Osim Snežane Stanojković, i Milorad Trošić smatra da bi prioriteti Tužilaštva trebalo da budu zločini nad Srbima, iako on ističe da to ne znači da Tužilaštvo ne treba da radi i na drugim predmetima. Dakle, Stanojković nijednom nije pomenula žrtve koje nisu srpske nacionalnosti, oštro je kritikovala Hrvatsku, istakla da bi od Tužilaštva BiH trebalo tražiti dokumentaciju o zločinima nad Srbima, te insistirala na suđenjima u odsustvu, iako sve relevantne međunarodne institucije to ne preporučuju.
Prema mišljenju Milana Petrovića i Dejana Terzića, potrebno je da se unapredi sistem podrške svedocima i žrtvama i regionalna saradnja, ali i da se odrede prioritetni predmeti. Iako je njegov program bio najpravedniji je smatra da svi osumnjičeni za ratne zločine, bilo kao neposredni počinioci, naredbodavci ili osobe koje za te zločine odgovaraju na osnovu komandne odgovornosti, moraju da budu izvedeni pred lice pravde, u skladu s domaćim i međunarodnim pravom, Đorđe Ostojić je zauzeo četvrto mesto, a potpuno je iznenađujuće da mu je DVT dao samo 30 poena za stručnost.

Preuzeto sa portala Danas

Share