Komemoracija za žrtve srebreničkog genocida danas u Beogradu

Komemoracija za žrtve srebreničkog genocida danas u Beogradu

YIHRKomemorativni skup u znak sećanja na 8372 žrtve genocida u Srebrenici biće organizovan danas od 20 časova ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije (Trg Nikole Pašića 13). Organizacije civilnog društva koje ovaj skup organizuju povodom 21 godine od kada je u istočnoj Bosni počinjen genocid, pozivaju poslanike i poslanice, da večeras dođu ispred Skupštine i zajedno sa građanima i građankama, zapale sveće i na taj način odaju počast stradalima.

S obzirom da u Narodnoj Skupštini ne postoji većina koja bi podržala predlog koji je Inicijativa mladih za ljudska prava pre mesec dana uputila poslanicima da se 11. jula održi komemorativna sednica za srebreničke žrtve, kao ni da se na dnevnom redu Skupštine nije našla rasprava o usvajanju Deklaracije o osudi genocida u Srebrenici, večerašnja komemoracija je jedini način da se iz Srbije pošalje drugačija slika u region i da se dešavanja iz jula 1995. godine nazovu pravim imenom.

Inicijativa smatra da je u opštoj atmosferi poricanja genocida, manipulisanja sudski utvrđenim činjenicama i neprestanog ponižavanja žrtava važno da se čuje glas onih koji predstavljaju drugačiju politiku. Večeras će se ispred Narodne skupštine okupiti oni građani i građanke koji veruju u iskrenu potrebu za suočavanjem sa prošlošću koja bi regionu donela bolje odnose i postavila temelje za budućnost izgrađenu na poverenju.

Organizaciju komemorativnog skupa sećanja na žrtve srebreničkog genocida podržavaju:

  • Inicijativa mladih za ljudska prava,
  • Fond za humanitarno pravo,
  • Žene u crnom,
  • Civil Rights Defenders,
  • Centar za evroatlanske studije
  • Kuća ljudskih prava
Share