Film „Dubina dva“ najbolji na prizrenskom DokuFestu

Film „Dubina dva“ najbolji na prizrenskom DokuFestu

slobodna evropaDokumentarni film „Dubina dva“ Ognjena Glavonića, koji se bavi zločinima policijskih i vojnih snaga Srbije na Kosovu, osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film u kategoriji Balkan Dox na 15. Festivalu DokuFest u Prizrenu.

„Film je u isto vreme toliko kinematografski ostvaren koliko i moralno razarajući, koristi jezik kako bi uklopio audio svedočanstva sa tragično nenaseljenim pejzažima, postavljajući gledaoca istovremeno u poziciju istorijske refleksije i besa, obezbeđujući slojevit emocionalni i intelektualni angažman koji nećemo skoro zaboraviti“, navodi se u pojašnjenju žirija.

Posebno priznanje u istoj kategoriji osvojio je hrvatski režiser Nebojša Slijepčević za film „Nešto o životu“.

Najbolji kratki film je „Import“ holandske režiserke Ene Senđević, koji se bavi izbegličkim životom bosanskohercegovačke porodice tokom devedesetih.

Za najbolji strani dokumentarni film odabran je „Oleg and his rare arts“ španskog režisera Andrésa Duquea, dok je u kategoriji najbolji kratki dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji pobedio kolumbijski „Impressions of war“ Camila Restrepa.

U kategoriji najbolji film o ljudskim pravima, nagradu je osvojio šestosatni dokumentarac „Domovina – Irak godine nulte“ Abasa Fadela.

Za najbolji Green Dox proglašen je peruanski film „When Two Worlds Collide“ o borbi plemenskih vođa za očuvanje Amazona, dok je za najbolji nacionalni film izabran „Performance“ režisera Dritëra Mehmetaja.

Pobednici DokuFesta 2016. godine

Pobednici DokuFesta 2016. godine

Za devet dana festivala, u Prizrenu je prikazano 238 filmova iz 57 zemalja sveta, održan je niz radionica, panel diskusija, debata, masterklasova, izložbi i serija koncerata tokom programa Doku noci, koji je otvorio sirijski pevač Omar Sulejman, a zatvorila libanska pevačica Jasmin Hamdan.

Fotogaleriju iz Prizrena tokom DokuFesta možete pogledati OVDE.

Preuzeto sa portala Slobodna Evropa

Share