Politika: Hapšenje policajaca revoltiralo pripadnike MUP-a

Izvor: Politika

Posle Leskovca, juče protest veterana i u Nišu. – Radi se o pobuni, tvrdi Nataša Kandić

Još nije poznato da li će pojedini policajci iz bivšeg 37. odreda Posebnih jedinica policije imati status svedoka saradnika u krivičnom postupku protiv petorice policajaca osumnjičenih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine.

Kako saznajemo u Okružnom sudu u Beogradu, u ovoj istrazi još nije počelo saslušanje svedoka.

– Istražni sudija saslušao je osumnjičene u petak i doneo rešenje o sprovođenju istrage i rešenje o određivanju pritvora. Branioci su izjavili žalbe na ta rešenja i još nije istekao rok u kome krivično vanpretresno veće odlučuje o žalbama. Tek kada bude odlučeno o žalbama, rešenje o sprovođenju istrage će biti pravnosnažno i istraga može da krene dalje saslušanjem svedoka – rekla je juče Ivana Ramić, portparol Okružnog suda u Beogradu.

Istraga je pokrenuta posle zajedničke akcije Tužilaštva za ratne zločine i Fonda za humanitarno pravo, a na osnovu svedočenja bivših pripadnika 37. odreda PJP, koji su u nedavnom razgovoru za TV B92 svedočili da je naređenja za ubijanje i pljačkanje albanskih civila izdavao komandir 4. čete Nenad Stojković.

Kada je Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo da radi na ovom slučaju, portparol tužilaštva Bruno Vekarić je rekao da je „99 odsto policajaca časno obavljalo svoj posao, braneći interese Srbije na Kosovu i Metohiji”. Istakao je da su dragocena svedočenja pripadnika MUP-a koji su inicirali istragu, „jer se time sprečava jednak tretman onih čije su ruke krvave s policajcima koji su svoj posao obavljali časno i savesno”.

Jedan od osumnjičenih u ovoj istrazi je Radoslav Mitrović, komandant 37. odreda PJP, kome se pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu već sudi zbog zločina nad albanskim civilima u Suvoj Reci u martu 1999. godine. Istražni sudija je u petak doneo doneo rešenje o sprovođenju istrage protiv njega i četvorice pripadnika 37. odreda PJP – Zorana Nikolića, Dragana Milenkovića, Zorana Markovića i Nenada Stojkovića.

Određivanje pritvora policajcima bilo je povod za proteste u Leskovcu gde je izvestan broj učesnika nosio majice sa likovima uhapšenih i natpisima kojima se veliča ratno iskustvo 37. odreda PJP. Juče je podrška uhapšenim policajcima upućena iz Niša, sa mitinga rezervista koji su se okupili zbog zahteva za ravnopravnu isplatu ratnih dnevnica. Među njima bilo je i aktivnih policajaca koji su učestvovali u borbama na Kosovu i Metohiji.

– Mi smo 1998. i 1999. godine samo čuvali svoju zemlju i štitili njenu teritoriju. Bili smo na braniku otadžbine i ne stidimo se toga. I opet bismo otišli, ako zatreba . Zar je trebalo da sedimo skrštenih ruku i gledamo kako nam otimaju deo domovine i kako terorišu stanovništvo – rekao je juče dopisniku „Politike” jedan od pripadnika nekadašnjeg 37. „niškog” odreda Posebnih jedinica MUP Srbije koji nije želeo da govori pod imenom i prezimenom.

Njegov kolega, takođe ratni veteran, odbrusio je novinaru da bi njihova imena odmah bila zloupotrebljena i okrenuo se da pođe, a onda se vratio da kaže još nešto.

– Idite do ulaza u Policijsku upravu Niš. Pogledajte spomen-ploču koju smo postavili svojim poginulim kolegama. Eto, to smo mi. Svako od nas mogao je da strada u šiptarskim zasedama, u njihovim bombaškim i terorističkim napadima, svakome od nas je moglo isto da se dogodi kao i desetorici naših poginulih kolega…

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenjuje da su protesti policajaca i rezervista dobro organizovani.

– Mi imamo na delu pobunu bivših pripadnika Posebnih jedinica policije, vidimo da se njima priključuju rezervisti, oni koji su do juče dobijali batine od pripadnika Žandarmerije zbog okupljanja i vidimo da to ne izaziva nikakvu reakciju države – kaže Kandić.

Ona nema razumevanja za saopštenja i izjave predstavnika Tužilaštva za ratne zločine u kojima se ističe da aktuelni postupak nije uperen protiv časnih policajaca.

– Podrazumeva se da Tužilaštvo hapsi zato što ima osnovanu sumnju da je neko počinio krivično delo i stoga je vrlo neuobičajeno da kažu da to nije upereno protiv policajaca koji su se časno borili. Nikada nisam videla u nekoj normalnoj državi da Tužilaštvo objašnjava, izdaje saopštenje. Pa nije Tužilaštvo ni turističko društvo ni nevladina organizacija. Nemaju političku podršku i zato su se prepali – kaže Kandić.

———————————————————–

Šta su Posebne jedinice policije

Posebne jedinice policije tokom devedesetih godina prošlog veka bile su ratne jedinice MUP-a Srbije, sastavljene od policajaca povučenih sa redovnih dužnosti (pozornici, saobraćajci…) koji su kao svojevrsna motorizovano-pešadijska jedinica bili angažovani na kriznim područjima. Kroz takve jedinice prošlo je puno policajaca, pa i 37. „niški” odred PJP.

Share