Regionalna škola tranzicione pravde – Zbornik

Regionalna škola tranzicione pravde – Zbornik

post_zbornik_IIOdabrani radovi studenata treće Regionalne škole tranzicione pravde objedinjeni su u trećem broju Zbornika. Radovi studenata u ovom broju obrađuju teme u vezi sa procesom tranzicione pravde u post-jugoslovenskim zemljama – suđenja za ratne zločine, pravo žrtava na reparacije, pomirenje.

Suđenjima za ratne zločine i krivičnoj pravdi posvećena su dva rada. Adisa Fisić se u svom radu bavila problemom posledica imuniteta Ujedinjenih nacija na očuvanje ljudskih prava, kroz analizu slučaja Srebrenice, dok je Nasir Muftić u svom radu prikazao analizu suđenja Veselinu Batkoviću pred Sudom Bosne i Hercegovine za zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica tokom rata 1992-1995. godine. Mirza Hebib je diskutovao na temu konfliktnih i post-konfliktnih odnosa gradova Dubrovnika i Trebinja. Rad Miodraga Pantovića se fokusirao na pitanje reparacija u Srbiji, kroz analizu slučajeva tužbi za nadoknadu štete Bošnjacima zatočenim u Srbiji u logorima Šljivovica i Mitrovo polje. Ulogu mladih u procesu suočavanja sa prošlošću u Srbiji i njihov doprinos procesu pomirenja u regionu obradio je Đorđe Bojović.

Regionalna škola za tranzicionu pravdu je desetodnevni program neformalnog obrazovanja o instrumentima za suočavanje sa prošlošću i strategijama tranzicione pravde. U okviru Škole, studenti obrađuju teme o vansudskim mehanizmima za utvrđivanje činjenica o zločinima iz prošlosti, sudskim procesima pred MKSJ, pravu žrtava kršenja ljudskih prava na reparacije, institucionalnim reformama i doprinosu arhiva, medija i umetnosti u utvrđivanju istine i odgovornosti, kulturi i sukobu sećanja, kao i o procesu pomirenja u post-konfliktnim društvima.

Ovde možete pogledati „Zbornik radova Regionalne škole tranzicione pravde #3“.

Share