NVO TRAŽE KOMEMORATIVNU SEDNICU U ZNAK SEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

NVO TRAŽE KOMEMORATIVNU SEDNICU U ZNAK SEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

autonomija_logoSrbija danas beži od reči genocid i javnost ubeđuje da bi prihvatanjem te kvalifikacije zločina ceo srpski narod bio proglašen genocidnim

Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo poručio je da Srbija danas beži od reči genocid i javnost ubeđuje da bi prihvatanjem te kvalifikacije zločina u Srebrenici ceo srpski narod bio proglašen genocidnim.

Odbijanjem Srbije da prihvati kvalifikaciju genocida, ono što je napisano u dve presude u kojima je učestvovalo 36 sudija iz 29 zemalja, uključujući i Rusiju, svi lideri od 2000. godine održavaju kontinuitet sa ratnim rukovodstvom iz devedesetih, rekao je Stjepanović.

Stjepanović smatra da je vlast trebalo da osudi svoje prethodnike i da se od njih distancira.

Srpski narod nije genocidan i mora da osudi one koji su genocid počinili, poručio je Stjepanović koji smatra da Srbija, baš zbog toga što je učestvovala u svim ratovima devedesetih, sada mora biti lider u regionu kada je reč o pomirenju i da zaustavi trend zataškavanja i poricanja.

Stjepanović je podsetio i na, kako je rekao, dobru i važnu izjavu premijera Aleksandra Vučića u Mostaru koji je rekao da bi “Bošnjaci i Srbi trebalo da zamene cipele”.

Ako u Srbiji postoji volja za tako nečim, onda obeležavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici u Srbiji ne bi trebalo da prođe kao 20. godišnjica.

Ukoliko Srbija nastavi sa zataškavanjem činjenica i poricanjem genocida, onda će rezultat biti revizija istorije, sudskih činjenica o Srebrenici i ratu u Bosni i Hercegovini, smatra Stjepanović.

To nije put ka pomirenju, već plodno tle za nove sukobe i bošnjačke cipele će nam biti teške i neudobne, zaključio je on.

Anita Mitić iz Inicijative mladih rekla je da je poziv ove tri organizacije za obeležavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici poslat svim poslanicima.

Važno je da se odredi šta su vrednosti Srbije, gde želi da ide, u kakvu budućnost, da se odredi prema regionalnoj politici pomirenja, rekla je Mitić.

Prema njenim rečima, Srbija u regionalnom pomirenju ide jedan korak napred, a dva unazad.

Jovana Spremo iz Komiteta pravnika za ljudska prava rekla je da ta organizacija podržava inicijativu za obeležavanje godišnjice genocida u Srebrenici, ali je podsetila i na odluku policije da prošle godine, dan uoči skupa organizacija civilnog društva “Sedam hiljada” taj skup zabrani.

Spremo je ocenila da je sada pravi trebutak za jasan politički stav i jasno određenje Srbije prema genocidu u Srebrenici.

Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i Komitet pravnika za ljudska prava pozvali su danas poslanike Srbije da 11. jula organizuju komemorativnu sednicu u znak sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, usvoje deklaraciju kojom se osuđuje genocid i učestvuju na komemorativnom skupu ispred zdanja Skupštine Srbije.

Preuzeto sa portala Autonomija
Share