Nagrada za film “Dubina dva”

Nagrada za film “Dubina dva”

BeldocsŽiri 9. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs dodelio je Jeleni Maksimović nagradu za najbolju montažu u filmu “Dubina dva”, zbog “pronalaženja značenjske veze između svedočanstava o zločinu i nemog sveta pejsaža i objekata koji kao da je sve upamtio”.

Film „Dubina dva“ prikazan je u takmičarskom delu ovogodišnjeg izdanja festivala Beldocs, uz veliko interesovanje publike. Premijerno je prikazan na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u februaru 2016. godine, a nakon toga i na festivalima u Solunu i Visbadenu, kao i u nekoliko gradova u Srbiji i na Kosovu. Uslediće projekcije na festivalima u Sarajevu i Prizrenu, te publici u Novom Pazaru, Kragujevcu i drugim gradovima Srbije.

„Dubina dva“ je niskobudžetni, dokumentarni film o masovnoj grobnici otkrivenoj u Batajnici 2001. godine, u kojoj su nadjena tela kosovskih Albanaca, civila ubijenih tokom rata na Kosovu. Film je kombinacija živih svedočanstava i fotografija mesta na kojima su se ovi zločini odigrali pre 17 godina. U pokušaju da otkrije, rasvetli i da glas ovim pričama, prekrivenim velom tišine, film direktno budi doživljaje, maštu i emocije gledaoca.

Autor filma je Ognjen Glavonić, a nastao je u produkciji Non-Aligned Films i Fonda za humanitarno pravo (FHP).

Film je deo inicijative za uspostavljanje mesta sećanja na žrtve pronađene u Batajnici.

Share