Krivična prijava za ubistvo Himze Fazlića u maju 1992. godine

Krivična prijava za ubistvo Himze Fazlića u maju 1992. godine

zvornik-thumbFond za humanitarno pravo (FHP) podneo je 22. aprila 2020. godine Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) Republike Srbije krivičnu prijavu protiv nekoliko NN lica, zbog ubistva Himze Fazlića u Zvorniku u maju 1992. godine.

Početkom aprila 1992. godine Himzo Fazlić je, nakon izbijanja sukoba u Bosni i Hercegovini, sa porodicom iz Zvornika došao kod rodbine u Krupanj (Srbija), gde je stekao izbeglički status. Krajem aprila u dvorište kuće u kojoj su boravili Fazlići došli su naoružani pripadnici policije, koji su pozvali Himzu Fazlića da izađe iz kuće i pođe sa njima, odvodeći ga u nepoznatom pravcu.

Iako su zločini počinjeni u Zvorniku tokom 1992. godine procesuirani u nekoliko predmeta pred sudom u Srbiji, ni u jednom predmetu nije procesuirano ubistvo Himze Fazlića. Naime, postoje dokazi da je Himzo Fazlić bio u grupi zatvorenika koji su odvedeni iz zgrade Opštinskog suda u Zvorniku sredinom maja 1992. godine. Iako se dokazi o ubistvu Himze Fazlića nalaze u predmetima protiv Branka Grijića (Zvornik I) i Gorana Savića (Zvornik III i IV), do danas Fazlićevo ubistvo nije istraženo niti procesuirano.

Himzo Fazlić je poslednji put viđen živ u zgradi Opštinskog suda za prekršaje u Zvorniku, sredinom maja 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici Ramin grob, selo Glumina kod Zvornika 1997. godine.

Share