Panel diskusija o pristupu informacijama od javnog značaja u predmetima ratnih zločina

Panel diskusija  o pristupu informacijama od javnog značaja u predmetima ratnih zločina

Panel_diskusijaDana 4. aprila 2016. godine u biblioteci Fonda za humanitarno pravo (FHP), održan je sastanak o pristupu informacijama od javnog značaja u predmetima ratnih zločina. Na sastanku su učestvovali predstavnici službe Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Tužilaštva za ratne zločine, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Balkanske istraživačke mreže u Srbiji, Beogradskog centra za ljudska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava, Partnera za demokratske promene Srbija, kao i drugi eksperti.

Panel se sastojao od dve teme za diskusiju: (1) anonimizacija i pristup informacijama u predmetima ratnih zločina i (2) snimanje glavnih pretresa u predmetima ratnih zločina i čuvanje dokumentacije vezane za suđenja za ratne zločine. Na panelu se razgovaralo o potrebi donošenja pravilnika o anonimizaciji sudskih odluka u Višem sudu i njegovoj primeni; sukobu odredaba Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti; primeni konačnih rešenja Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja; mogućnosti snimanju glavnih pretresa u predmetima ratnih zločina; čuvanju dokumentacije vezane za suđenja za ratne zločine, itd.

Preporuke sa panela će biti uvrštene u izveštaj o pristupu informacijama od javnog značaja u predmetima ratnih zločina koji će FHP objaviti u okviru projetka „Podrška praćenju nacionalnih suđenja za ratne zločine“ koji podržava misija OEBS u Srbiji.

Share