Jedanaesti broj biltena “kroz PRISTUPANJE ka PRAVDI”

bilten_srpNovi broj biltena kroz PRISTUPANJE ka PRAVDI donosi intervju sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji i u Crnoj Gori, gospodinom Žan-Daniel Ruhom i autorski tekst direktora Centra za praktičnu politiku Dragana Popovića.

Sa ambasadorom Ruhom razgovarali smo o uspostavljanju regionalne stabilnosti i pomirenja na Zapadnom Balkanu, prioritetima predsedavanja Srbije OEBS-om, dostignućima Srbije u suočavanju sa prošlošću i potencijalu evropskih integracija za unapređivanje ove oblasti, te o doprinosu Haškog tribunala utvrđivanju činjenica o počinjenim zločinima i pomirenju između različitih zajednica u regionu.

Dragan Popović je predočio važnost uključivanja tema iz oblasti tranzicione pravde u proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. On poručuje da Briselski pregovori nužno moraju obuhvatiti utvrđivanje istine o ratnim zločinima, procesuiranje odgovornih, sprovođenje institucionalnih reformi, širok spektar reparativnih mera i utvrđivanje sudbine nestalih osoba.

Rubrika Novosti donosi pregled aktuelnosti u oblasti tranzicione pravde i evropskih integracija Srbije, dok rubrika Suđenja za ratne zločine nudi pregled održanih suđenja i donetih presuda u prethodnom periodu.

Vaše mišljenje i komentare na bilten i/ili teme možete poslati emailom na towardsJUSTICE@hlc-rdc.org ili se uključiti u diskusiju na Twitteru uz korišćenje #towardsJUSTICE.

Svoj primerak biltena preuzmite ovde.

Share