Srbija bi tražila i Haradinaja da nije pušten

Srbija bi tražila i Haradinaja da nije pušten

danas_logoNataša Kandić: Srbija treba da dokaze protiv Orića dostavi tužilaštvu BiH, a ne da se meša u njihovu vladavinu pravu

Nadležni organi Srbije bi poslali i zahtev za izručenje kosovskog poslanika Ramuša Haradinaja slovenačkim vlastima da on nije tako brzo pušten na slobodu, saznaje Danas od izvora u Vladi Srbije. Prema rečima naših izvora, ista vrsta poternice raspisana je za Haradinajem kao i za Naserom Orićem i Srbija bi morala da postupi u skladu sa svojim zakonima da mu slovenačke vlasti nisu vratile pasoš u roku od 24 sata.

Da je Srbija i imala dovoljno vremena da zatraži izručenje Haradinaja, kako saznajemo u vladi, on ne bi bio izručen, jer je poternica za njim zasnovana na istom krivičnom delu za koje mu se sudilo u Haškom tribunalu, a za isto delo ne može se suditi dva puta. Isto tako, srpski organi vlasti ne očekuju ni da će švajcarske vlasti izručiti Orića.

Bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ističe za Danas da je poternica za Ramušem Haradinajem iz 2004. godine i da je skinuta sa dnevnog reda i da ne zna zašto je postala aktuelna u Sloveniji. “Moguće je da je reč o nemaru, jer poternica nije aktuelizovana niti aktivna. Kada je reč o Naseru Oriću, poternica za njim je očito aktivna, ali je čudno što preovladava politički pristup tom predmetu i to je jako loše. Naši i političari iz BiH tumače to na način koji je daleko od pravnih razloga i ciljeva suđenja za ratne zločine”, napominje Kandićeva praveći razliku između ova dva slučaja.

Ona podseća da je Bakir Izetbegović izjavio da je bitno poštovati sudove i teritorijalni integritet, imajući u vidu da je Naser Orić državljanin BiH, kao što su i žrtve zločina za koji se tereti državljani te države. “Ponovo se aktuelizuje u Srbiji jedan ideološki pristup, na koji su upozoravali poslanici EP, odnosno velikosrpski hegemonizam u procesuiranju ratnih zločina. Srbija misli da može da sudi nekome bez obzira čiji je neko državljanin i to je korak nazad za Srbiju”, navodi naša sagovornica.

Ako je tačno da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije poseduje dokaze protiv Orića, dodaje ona, onda je to ozbiljan slučaj, ali te dokaze treba da dostavi tužilaštvu u BiH. “Dakle, zahtev za izručenje Orića je politički pristup Srbije i predstavlja mešanje u vladavinu prava druge zemlje. Svakako da ako postoje dokazi tužilaštvo ne može da oslobodi Orića”, objašnjava Kandićeva, koja dodaje da je problem sa zakonom u Srbiji koji pod hitno treba menjati.

Ona dodaje da se nada da će Srbija dostaviti švajcarskom sudu dokaze koje ima protiv Orića i da će Švajcarska to razmotriti i ukoliko postoji osnovana sumnja da je počinio zločin preda ga tužilaštvu BiH.

Poredeći sa slučajem Haradinaja, Kandićeva napominje da je to nešto potpuno drugačije, što je “jasno i iz izjava premijera”. Prema njenim rečima, postoji dosta poternica i optužnica protiv Albanaca sa Kosova koje nikada nisu ni pregledane iz političkih razloga, a koje se verovatno čuvaju da se u jednom trenutku aktuelizuju.

Šta je MUP dostavio Sloveniji?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući slučaj sa zadržavanjem Ramuša Haradinaja u Sloveniji, rekao je u petak na konferenciji za medije u Vladi Srbije da neće da se meša u rad pravosudnih organa i da je MUP prosledio informacije slovenačkim organima koje su bile zatražene o tom slučaju. Kako Danas nezvanično saznaje, od MUP Srbije je bilo zatraženo samo da identifikuje lice sa poternice, u ovom slučaju Ramuša Haradinaja, što je i učinjeno sa srpske strane.

Share