MKSJ pamti: Genocid u Srebrenici 1995-2015.

MKSJ pamti: Genocid u Srebrenici 1995-2015.

logo_icty

Oni koji planiraju i provode genocid žele da liše čovječanstvo velikog i raznorodnog bogatstva koje čine njegovi narodi, rase, etničke grupe i religije. To je zločin protiv cijelog čovječanstva i njegove posljedice osjeća ne samo grupa koja je izdvojena za uništenje, nego čitavo čovječanstvo

Presuda po žalbi u predmetu protiv Radislava Krstića, 19. april 2004.

Srebrenica je ime grada koji je sinonim za sukob koji je 90-ih godina XX vijeka razorio bivšu Jugoslaviju. To je ime koje priziva slike razorenih porodica, ljudi prisiljenih da uđu u autobuse koji će ih odvesti u nepoznatom pravcu, prestravljenih muškaraca koji su s povezima na očima odvođeni u smrt, metodično ubijani samo na osnovu njihovog identiteta; i ucviljenih majki, supruga, sestara i kćeri koje su ostale iza njih.

Međutim, pored duboke i trajne štete nanesene bosanskim Muslimanima iz Srebrenice, grad je postao simbol odlučnosti međunarodne zajednice da ubistva koja su počinjena tamo nazove njihovim pravim imenom: genocidom. Srebrenica je i svečano upozorenje koje je izrekao Međunarodni sud da oni koji počine ovaj nečovječni zločin neće izbjeći pravdi.

MKSJ je prvi međunarodni krivični sud koji je izrekao osuđujuće presude za genocid u Evropi. U aprilu 2004. u predmetu protiv Radislava Krstića, Žalbeno vijeće je utvrdilo da je 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid, pri čemu je, nakon što su snage bosanskih Srba preuzele taj grad, pogubljeno više od 7.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana. Nekoliko drugih predmeta koji su se vodili pred MKSJ-om u vezi sa događajima iz Srebrenice obezbijedili su da je genocid dobro dokumentovan i, po riječima predsjednika MKSJ-a Theodora Merona,“označen kao sraman”.

Mnoga od preko 1.000 svjedočenja pred MKSJ-om koja su se ticala događaja u Srebrenici bila su svjedočenja preživjelih koji su smogli hrabrost da istupe i svjedoče. Kako se približava 20. godišnjica tih događaja, MKSJ se sjeća onih bez kojih ne bi bilo pravde i odaje im počast. Međunarodni sud odaje priznanje naslijeđu koje su ostavili bivšoj Jugoslaviji i cijelom čovječanstvu.

Share