HRW: Bajden da traži od Vučića unapređenje ljudskih prava

HRW: Bajden da traži od Vučića unapređenje ljudskih prava

N1_logoOrganizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch – HRW) pozvala je potpredsednika SAD Džozefa Bajdena da od srpskog premijera Aleksandra Vučića traži da preduzme konkretne korake u cilju zaštite ljudskih prava, koja, prema njihovoj oceni, u Srbiji napreduje brzinom puža.

“Američka administracija bi trebalo da Beogradu skrene pažnju na loše stanje ljudskih prava i izvrši pritisak da ispuni svoje međunarodne obaveze u toj oblasti. To znači insistiranje na konretnim koracima kako bi se okončala nekažnjivost ratnih zločina, istražili i pocesuirali slučajevi lošeg postupanja prema migrantima i tražiocima azila, da bi se ubrzale istrage napada na novinare i da bi se iskorenila diskriminacija Roma”, izjavila je Lidija Gal, istraživač HRW za Balkan i istočnu Evropu.

U otvorenom pismu američkom potpredsedniku koje je danas objavljeno, HRW je pozvao Bajdena da tokom razgovora s Vučićem ove sedmice u Vašingtonu apeluje na srpskog premijera da ubrza istragu ratnih zločina, posebno protiv vojnih i policijskih zvaničnika koji možda snose komandnu odgovornost za zločine tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

“Procesuiranje ratnih zločina ometa nedostatak političke volje, slabi mehanizmi zaštite svedoka i očigledna zaštita visokih zvaničnika koji su umešani u teške zločine”, navodi se u pismu.

“Niko nije priveden pravdi zbog ubistva braće Bitići”

Takođe se od Bajdena traži da insistira na temeljnoj istrazi prenosa tela stotina Albanaca s Kosova u centralnu Srbiju 1999. u pokušaju da se prikriju ubistva civila.

HRW navodi i da, “uprkos obećanjima premijera Vučića, niko nije priveden pravdi” zbog ubistva trojice braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla koji su uhapšeni a zatim ubijeni u Srbiji 1999.

“Verodostojne optužbe Fonda za humanitarno pravo protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića u vezi s ratnim zločinima na Kosovu su još jedan razlog za brigu, posebno imajući u vidu pomoć koju SAD pružaju srpskoj vojsci”, navodi HRW, pozivajući američke vlasti da od Srbije zahtevaju istragu tih navoda.

HRW je pozvao Bajdena da tokom susreta s Vučićem apeluje na istragu navoda o policijskom maltretiranju tražioca azila i migranata, koji su, prema navodima HRW-a, bili žrtva napada, pretnji, uvreda, iznuđivanja, uskraćivanja prava na azil i prisilnog vraćanja u Makedoniju.

“Novinari rade u neprijateljskom okruženju”

U pismu se ističe da je istraživanje HRW-a pokazalo da novinari u Srbiji rade u “neprijateljskom okruženju” i poziva Bajden da apeluje na efikasnu, nezavisnu i temeljnu istragu svih napada i pretnji novinarima i medijima, uključujući sajber kriminal.

Organizacija je od oktobra 2014. do marta 2015. razgovarala s 28 novinara koji su opisali fizičke napade i pretnje, uključujjući pretnje smrću, zbog izveštavanja o osetljivim pitanjima kao što su ratni zločini i korupcija vlasti.

“Odgovor države na napade i pretnje novinarima izgleda da je bio slab”, navodi se u pismu.

HRW ističe i da su novinari suočeni s političkim uplitanjem u njihov posao, navodeći kao primere ukidanje emisije “Utisak nedelje” Olje Bećković, javne kritike Vučića na račun mreže BIRN, sajber napade na sajtove koji su pisali o plagijatu doktorskog rada ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića ili su kritikovali odgovor vlasti na poplave u maju prošle godine.

U pismu se američki potpredsednik poziva i da od srpskih vlasti traži da preduzme korake u cilju obezbeđivanja pristupa javnim službama, zdravstvenim i obrazovnm institucijama svim građanima, bez obzira na etničku pripadnost, starost ili radni status. To se posebno odnosi na Rome, kojima, kako se dodaje, treba obezbediti adekvatan smeštaj u slučajevima prisilnog iseljenja.

“Zaštita prava u Srbiji napreduje korakom puža. Administracija SAD bi trebalo da pojasni Beogradu da nastavak dobrih odnosa dveju zemalja takođe zavisi od merljivog poboljšanja stanja ljudskih prava u Srbiji”, kazala je Gal.

Share