Građanski list: Ishitrena odlulka sudija EULEX-a

Izvor: Građanski list

Nakon što je mešovito veće Vrhovnog suda Kosova je 13.marta 2009. godine „usled nedostatka dokaza” oslobodilo kosovskog Albanca Florima Ejupija optužbi za teroristički napad na autobus Niš-Ekspress-a 16. februara 2001. u blizini Podujeva, kada je stradalo 11, a ranjeno 10 Srba, oglasio se i ogranak Fonda za humanitarno pravo na Kosovu smatrajući da je ovakva odluka neshvatljiva sa stanovišta prava.

– Odluka Vrhovnog suda Kosova neprihvatljiva je za porodice žrtava i preživele koji godinama čekaju na zadovoljenje pravde. Primerenije težini krivičnog dela bilo bi da je Vrhovni sud odlučio da ponovo otvori pretres i neposredno izvede dokaze, uključujući saslušanje svedoka, i time otkloni sve kritike i nezadovoljstvo porodica žrtava zvog oslobađanja lica koje je prethodno osuđeno na 40 godina zatvora – navodi se u ovom reagovanju.

FHP Kosovo podseća da je 6. juna 2008. godine, Međunarodno veće Okružnog suda u Prištini, kojim je predsedavala sudija Hajnalka Karpati, izreklo Florimu Ejupiju maksimalnu kaznu od 40 godina zbog odgovornosti za teroristički napad na autobus Niš-Ekspress-a. U toku dokaznog postupka, sud je na osnovu DNK analize utvrdio da je opušak od cigarete pronađen na mestu zločina pripadao Ejupiju. U prilog odgovornosti Florima Ejupija za ovaj zločin, na glavnom pretresu je svedočio i zaštićeni svedok Alfa, koji je izneo da mu je Florim Ejupi lično rekao da je on bio taj koji je daljinski aktivirao eksploziv prilikom prolaska autobusa, tako što je spojio žice povezane sa eksplozivom ispod puta.

Napad na autobus Niš-Ekspress-a je jedan od najtežih zločina počinjenih nad kosovskim Srbima, posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo. Zbog toga je prvostepena presuda Florimu Ejupiju bila ohrabrujuća i primer da su kosovske institucije odlučne da procesuiraju zločine nad Srbima. Dijametralno suprotne odluke prvostepenog i drugostepenog suda, o kojima su presudnu ulogu imale međunarodne sudije, otvaraju pitanje koliko je misija EULEX-a stručno spremna da pomogne kosovskom pravosuđu da uspostavi vladavinu prava i ukine kulturu nekažnjavanja.

Share