Kandić: Ostajem pri navodima iz dosijea o Dikoviću

Kandić: Ostajem pri navodima iz dosijea o Dikoviću

N1_logoOsnivačica Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić saslušana je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu po tužbi koju je protiv nje podneo načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, zbog povrede ugleda i časti objavljivanjem dosijea “Ljubiša Diković” u kojem se navodi da postoje indicije da je on počinio ratne zločine.

Nataša Kandić je kazala da ona u potpunosti ostaje pri navodima u tom dosijeu jer, kako je navela, ima poverenja u dokaze i izjave do kojih je došao njen fond.

“Dosije se nije bavio privatnom ličnošću Ljubiše Dikovića. To nije presuda. Mi najviše što možemo da kažemo je da ima indicija o povredama ljudskih prava”, kazala je Nataša Kandić.

Ona je naglasila da se Dosije zasniva na dokumentima dostupnim na sajtu Tribunala u Hagu, na osnovu kojih je doneto više presuda, i na dokumentima na sajtu Ministarstva odbrane Srbije, na bazi podataka Fonda, izjavama pripadnika Vojske Jugoslavije i preživelih čiji su rođaci ubijeni u vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

“Sve prikupljene podatke smo vrlo pažljivo analizirali i u trenutku kada je došlo do imenovanja Ljubiše Dikovića na mesto načelnika Generalštaba, smatrali smo da je obaveza Fonda da upozori javnost i institucije šta se događalo na Kosovu, na prostoru Drenice, gde je potpunu kontrolu imala brigada kojom je on komandovao”, kazala je Nataša Kandić.

Ona je navela da Fond smatra da Diković nije dostojan da obavlja ne samo dužnost načelnika Generalštaba, već i bilo koju drugu javnu funkciju.

“Na svedoke vršen pritisak”

Nataša Kandić je rekla da je ranije vršen pritisak na svedoke koje je predložila da budu saslušani u krivičnom postupku koji je Diković ranije vodio protiv nje i da se sada boji da objavi neka imena, jer imaju porodicu.

“Na svedoke je vršen pritisak i bojim se da to i sada može da se dogodi, s obzirom na to koju sada funkciju Diković ima”, rekla je Nataša Kandić.

Advokat: Diković u Beneluksu

Diković nije danas došao u sudu jer je, prema rečima njegovog advokata, na službenom putu u inostranstvu, o čemu će dokaze dostaviti kasnije.

Upitan gde je Diković, advokat Đuro Čepić je kazao da je on “u Beneluksu”, na šta je punomoćnik tužene, advokat Vladimir Gajić rekao:”Izvinite, koja je to zemlja?”.

Diković je tužbu za naknadu štete podneo februara 2013. godine.

Izveštaj je objavljen januara 2012. godine, a Fond je naveo da se u Dosijeu “iznose činjenice o postupanju Dikovića, nekadašnjeg komandanta 37. motorizovane brigade, tokom rata na Kosovu i BiH, kao i dokazi haškog Tribunala o počinjenim ratnim zločinima u njegovoj zoni odgovornosti”. Diković je odbacio te tvrdnje Fonda.

Share