B92: FHP: Stićenice nisu bile žrtve

Izvor: B92

Fond za humanitarno pravo (FHP) negirao je navode medija o nestanku dve štićenice Specijalnog zavoda u Štimlju na Kosovu, u vezi sa trgovinom ljudskim organima.

Povodom pisanja “Politike”, “Večernjih novosti” i “Kurira” o nestanku Ljiljane Salim i Mirjane Paunović, u vezi sa trgovinom ljudskim organima, Fond je saopštio da je u sopstvenoj istrazi utvrdio da su obe žene, teške umne bolesnice, umrle prirodnom smrću i da nisu bile žrtve trgovine ljudskim organima.

Fond je naveo da je Salimova iz Bora u Zavod u Štimlju smeštena 12. januara 1996. godine, da je bolovala od oligofrenije i da je bila nepokretna, kao i da je umrla 12. juna 2003. godine.

U izveštaju o obdukciji, koju je obavila međunarodni ekspert Maria D. Morcilo, konstatovano je da je ona umrla prirodnom smrću, naveo je Fond.

Mirjana Paunović iz mesta Mali izvor, u opštini Zaječar, je u Zavod primljena, takođe, 12. januara 1996. godine, a 28. februara 2002. godine je prebačena u Mali izvor.

Ona je preminula 24. marta 2003. godine u Medicinskom centru u Zaječaru, istaknuto je u saopštenju.

Fond je naveo da su pomenuti dnevni listovi, “prenošenjem neproverenih podataka”, uznemirili porodice koje još tragaju za svojim najbližima, a Zavod u Štimlju “izložili nepoverenju građana bez ikakvog osnova”.

Share