Porodice nestalih na Kosovu zahtevaju akciju

Porodice nestalih na Kosovu zahtevaju akciju

BalkanInsight_logoUdruženja nestalih iz oba dela Mitrovice optužila su i Kosovo i Srbiju za to što nisu uspeli da rasvetle sudbinu 1,655 osoba nestalih za vreme sukoba na Kosovu.

Bajram Ćerkini, kosovski Albanac čiji je sin nestao 1999. godine i Milorad Trifunović, kosovski Srbin koji traga za svojim bratom, izjavili su da bi trebalo izvršiti međunarodni pritisak i na Kosovo i na Srbiju da pruže informacije o tome gde se nalazi 1,655 ljudi, koji se od rata na Kosovu vode kao nestali.

Ćerkini predsedava udruženjem “Glas roditelja” iz južnog dela Mitrovice, dok Trifunović, iz severnog dela gde mahom žive Srbi, predstavlja udruženje nestalih Srba i nealbanaca sa Kosova.

Obojica su učestvovali na događaju na kome se razgovaralo o saradnji nevladinih organizacija po pitanju nestalih, koji je organizovala UN kancelarija za razvoj u Prištini.

Ćerkini i Trifunović su rekli da istina o sudbini nestalih za vreme sukoba na Kosovu leži u rukama političara.

“Politika je zamrzla put”, rekao je Ćerkini. “Treba nastaviti sa pritiskom na one koji imaju informacije.”

Trifunović je rekao da vlade u Prištini i Beogradu i dalje odugovlače sa pružanjem informacija.

“Velike sile treba da izvrše pritisak, zato što to tako ide na Balkanu, uz pritisak”, rekao je Trifunović.

On je kritikovao i to što se pitanje nestalih ne rešava u okviru dijaloga Prištine i Beograda uz posredovanje EU.

“Ne verujem da nijedna delegacija u Briselu na sto nije stavila pitanje nestalih”, rekao je on.

Žoel Merme, bivši šef Kancelarije visokog komesarijata za ljudska prava (OHCHR) saglasan je da postoji potreba da se nastavi sa pritiskom na Prištinu i Beograd da razmene informacije o nestalima.

“Zaštita svedoka je ozbiljno pitanje”, rekao je on. “Niko neće da priča o nestalima. Kosovo je malo, svi sve znaju, pa je teško zaštiti svedoka”, rekao je on.

Share