Pet osoba optuženo za zločin u Štrpcima

Pet osoba optuženo za zločin u Štrpcima

BalkanInsight_logoSrpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika snaga Republike Srpske za ubistvo 20 putnika, koji su pre 22 godine oteti iz voza u Štrpcima u BiH.

Tužilaštvo za ratne zločine u utorak je podiglo optužnicu protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, zbog sumnje da su 27. februara 1993. godine kao bivši pripadnici oružanih snaga Republike Srpske učestvovali u otmici i ubistvu civilnih žrtava.

“Podizanjem ove optužnice je posle 22 godine od otmice 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza u stanici Štrpci, načinjen prvi korak ka utvrđivanju istine o ovom događaju i ka dostizanju pravde za žrtve i njihove porodice”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Inače, ukupno 15 osoba uhapšeno je prošlog decembra u zajedničkoj akciji u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je da je istraga protiv desetorice uhapšenih u zajedničkoj akciji sa srbijanskim tužilaštvom “u završnoj fazi”.

“Radimo na ovoj istrazi i mogu reći da se podizanje optužnice očekuje vrlo brzo”, rekao je Grubešić za BIRN.

Grupa vojnika predvođena vođom paravojne jedinice “Osvetnici” Milanom Lukićem 27. februara 1993. godine naredila je otpravniku u stanici Štrpci da zaustavi brzi voz, koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar.

Vojnici su zatim primorali 20 putnika da izađu iz voza. Većina njih su bili građani bošnjačke nacionalnosti iz Srbije i Crne Gore. Uz njih, izveden je i jedan Hrvat koji je putovao u Crnu Goru u posetu sinu, i jedan mlađi muškarac, čiji identitet nikada nije utvrđen.

Kamionom su odvezeni do škole u selu Prelovo, nadomak Višegrada, gde su opljačkani i pretučeni. Nakon toga su dovedeni u susedno selo Mušiće, gde su ubijeni, a njihova tela su bačena u Drinu.

Ostaci tri putnika nađeni su u jezeru Perućac u blizini Višegrada, dok ostala tela nikada nisu pronađena.

Milan Lukić osuđen je u Hagu na doživotni zatvor za ratne zločine u Višegradu, ali ne i za zločin u Štrpcima.

Sud u Crnoj Gori osudio je biveg pripadnika Lukićeve jedinice Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora zbog zločina u Štrpcima.

Tokom suđenja utvrđeno je da je otmica bila planirana, kao i da je Železničko–transportno preduzeće Beograd u više navrata obavestilo predstavnike Vojske Jugoslavije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije o pripremi otmice.

Share