Poseta studenata Regionalne škole tranzicione pravde mestima sećanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Poseta studenata Regionalne škole tranzicione pravde mestima sećanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

post_poseta_studenata_2014U okviru Regionalne škole tranzicione pravde, organizovana je dvodnevna poseta mestima sećanja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Dvadeset pet polaznika i polaznica treće generacije Regionalne škole tranzicione pravde najpre su posetili memorijalni spomenik i memorijalni muzej u Jasenovcu u Hrvatskoj, posle kojih su obišli Prijedor, Vukovar i Sotin, mesta masovnih zločina tokom ratova 1990-ih.

Pored poseta mestima stradanja i sećanja, studenti su se u Prijedoru i Sotinu sastali sa predstavnicima udruženja žrtava. Sudbin Musić iz Udruženja logoraša Prijedor 92 poveo je grupu studenata u obilazak objekata koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini služili kao logori u kojima su bili zatočeni civili nesrpske nacionalnosti. Danas ovi objekti nisu obeleženi kao mesta stradanja, dok je u neposrednoj blizini nekadašnjeg logora Trnopolje podignut spomenik poginulim vojnicima Republike Srpske. U centru za mlade Kvart, mirovnoj nevladinoj organizaciji koja se bavi suočavanjem sa prošlošću kroz umetnost i izgradnju kulture sećanja, studenti su se susreli sa koordinatorom organizacije Goranom Zorićem, sa kojim su razgovarali o negiranju prošlosti i dominantnom nacionalističkom diskursu u Prijedoru i širom Bosne i Hercegovine.

Studenti Regionalne škole su takođe posetili i Spomen dom i spomenik žrtvama na Ovčari kod Vukovara. U Sotinu, selu pored Vukovara u kojem je u jesen i zimu 1991. godine nestalo i ubijeno 64 stanovnika, studenti su se susreli sa predstavnicima porodica žrtava koje su sprovele privatnu istragu, po mnogo čemu jedinstvenu. Ovo neformalno udruženje, radeći potpuno samostalno i bez ikakve podrške institucija, prikupilo je dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv lica koja su učestvovala u ovom zločinu, a protiv kojih se sada vodi postupak u Tužilaštvu za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Igor Matijašević i Dragica Urukalović su u razgovoru sa studentima neposredno prikazali sa kakvim se teškoćama i izazovima svakodnevno suočavaju u potrazi sa istinom o sudbini članova svojih porodica i drugih meštana Sotina.

Negiranje i manipulaciju događajima iz prošlosti, kao i nepravdu sa kojom se žrtve u Prijedoru i Vukovaru suočavaju svakodnevno, prepoznala je i studentkinja Vesë Kelmendi sa Kosova: “Jedna od tema koja je na mene ostavila snažan utisak je istorija Jasenovca, koja je teška i koja se nažalost ne nalazi u našim udžbenicima istorije. Posete Prijedoru iVukovaru su mi sa druge strane pružile priliku da prepoznam nepravdu i shvatim da postoje porodice žrtava koje su i dalje izložene toj nepravdi.”

Share