Sedmi broj biltena kroz PRISTUPANJE ka PRAVDI

Sedmi broj biltena kroz PRISTUPANJE ka PRAVDI

bilten_srpObjavljen je novi broj biltena kroz PRISTUPANJE ka PRAVDI!

Sedmi broj biltena prenosi iskustva Hrvatske, koja je deo svojih napora u toku pregovora o pristupanju Evropskoj uniji usmerila i na unapređivanje procesuiranja za ratne zločine. Zahtev da se ova pitanja uključe u reformske procese u oblasti vladavine prava Hrvatskoj su došle iz Evropske unije, kao standardi koji moraju biti ispunjeni pre stupanja u zajednicu evropskih država. O tome piše Kristian Turkalj, pregovarač za poglavlja 23 i 24 Ministarstva pravde Republike Hrvatske.

Predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Semiha Kačar, piše o potrebi da Srbija prizna odgovornost za zločine koji su počinjeni nad stanovništvom Sandžaka tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, procesuira odgovorne za ove zločine a iz institucija ukloni pojedince koji su bili umešani u njih, te da žrtvama i članovima porodica stradalih prizna status civilnih žrtava rata.

Rubrika novosti donosi pregled najnovijih dešavanja u oblasti tranzicione pravde i evropskih integracija Srbije.

Zbog obustave rada advokatskih komora Srbije i Beograda, suđenja za ratne zločine nisu održavana od 10. septembra.

Vaše mišljenje i komentari na bilten i/ili teme koje pokreće su dobrodošli, i možete ih poslati emailom na  towardsJUSTICE@hlc-rdc.org ili se uključiti u diskusiju na Twitteru uz korišćenje #towardsJUSTICE.

Svoj primerak biltena preuzmite ovde.

Share