Ka Strategiji procesuiranja ratnih zločina u Srbiji –
Sesija o predsudskoj fazi

Ka Strategiji procesuiranja ratnih zločina u Srbiji – <br/>Sesija o predsudskoj fazi

strategija_28_10_2014U utorak 28. oktobra 2014. godine, u Biblioteci Fonda za humanitarno pravo (FHP) održana je druga konsultativna sesija povodom izrade Predloga Strategije procesuiranja ratnih zločina u Srbiji. Sastanak je bio posvećen predsudskoj fazi predmeta ratnih zločina.

Sastanku su prisustvovale sudije u predmetima ratnih zločina, kao i predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije (TRZ), Ministarstva unutrašnjih poslova, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Misije OEBS-a u Srbiji, Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nevladinih organizacija, pravni eksperti i zastupnici oštećenih u predmetima ratnih zločina.

Učesnici su razgovarali o dosadašnjoj praksi i mogućnostima unapređenja predsudske faze u predmetima ratnih zločina utvrđivanjem kriterijuma za određivanje prioritetnih predmeta, izmenama i dopunama postojećeg pravnog okvira, unapređenjem saradnje TRZ-a i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i poboljšanjem postojeće regionalne saradnje.

Predlozi i mišljenja učesnika predstavljaće osnovu Predloga Strategije procesuiranja ratnih zločina u Srbiji u periodu 2015-2025. godine, koji će biti predat Ministarstvu pravde Republike Srbije do kraja 2014. godine.

Share