Najava: Predstavljanje Analize procesuiranja ratnih zločina u Srbiji u periodu od 2004. do 2013. godine

Najava: Predstavljanje Analize procesuiranja ratnih zločina u Srbiji u periodu od 2004. do 2013. godine

Logo_FHPFond za humanitarno pravo predstaviće 30. septembra 2014. godine Analizu procesuiranja ratnih zločina u Srbiji u periodu od 2004. do 2013. godine. Događaj se održava u Medija centru u Beogradu, u Velikoj sali na II spratu, sa početkom u 12 časova.

Analiza sadrži pregled prakse, dostignuća i problema u radu institucija koje su u Srbiji angažovane u primeni krivične pravde za zločine koji su počinjeni tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, kao i 75 preporuka institucijama i drugim akterima. Zasnovana je na zvaničnim podacima domaćih institucija i institucija iz regiona, a ključni doprinos njenoj izradi dali su tužioci i sudije u predmetima za ratne zločine, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova nadležni za istrage ratnih zločina i zaštitu svedoka, branioci optuženih, predstavnici Službe za pomoć i podršku svedocima, predstavnici nevladinih organizacija, žrtve, svedoci i drugi relevantni akteri koji su u razgovorima sa predstavnicima FHP-a dali svoje viđenje svih aspekata suđenja za ratne zločine u Srbiji.

Analiza će predstavljati polaznu osnovu konsultacija o predlogu strateških smernica za procesuiranje ratnih zločina u narednoj deceniji. FHP veruje da bi usvajanje državne strategije o procesuiranju ratnih zločina kojom bi se adresirala ključna pitanja ovog važnog društvenog procesa i postavili ciljevi i smernice za delovanje institucija u periodu 2015-2025. godine doprinelo uspostavljanju vladavine prava za nedela iz devedesetih.

Na konferenciji će govoriti:

• Oskar Benedikt, zamenik šefa misije Delegacije Evropske unije u Srbiji
• Sandra Orlović, izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo
• Nikola Čukanović, advokat
• Milica Kostić, direktorka za pravna pitanja
• Edmir Veljović, analitičar
• Alberto Pasquero, koordinator projekta “Podrška praćenju suđenja za ratne zločine pred sudovima u Srbiji“, Misija OEBS u Srbiji

Održavanje konferencije podržavaju Evropska unija i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), koja je na realizaciji ovog projekta sarađivala sa Institutom za održive zajednice (ISC).

Ukoliko ste zainteresovani za učešće potrebno je da se prethodno najavite slanjem prijave na adresu office@hlc-rdc.org ili telefonom na 011/3349-766.

Konferenciju možete pratiti uživo preko Twitter-a, #towardsJUSTICE.

Preuzmite agendu

Share