Izjava glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima o rezultatima istrage

Izjava glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima o rezultatima istrage

b92_logo Specijalni istražni tim osnovan je 2011. godine kako bi sproveo nezavisnu krivičnu istragu vezanu za jako ozbiljne navode sadržane u izveštaju “Nečovečno postupanje prema ljudima i nezakonita trgovina ljudskim organima na Kosovu” kojeg je senator Dick Marty podneo Savetu Evrope u januaru 2011. godine. Mandat Specijalnog istražnog tima je sprovođenje istrage i u slučaju da je opravdano preduzeti krivično gonjenje lica odgovornih za te zločine.

U izjavi Glavnog tužioca koji je danas predstavljen navode se sledeći nalazi:

– Specijalni istražni tim došao je do neospornih dokaza za podizanje optužnice protiv pojedinih bivših rukovodioca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).
– Rezultati istrage uveliko se slažu s izveštajem Savetu Evrope iz 2011. godine.
– Optužnice će biti podignute kada se uspostavi pravosudni mehanizam pred kojim će se održati potpuno nezavisno, nepristrasno, transparentno i bezbedno suđenje.

Glavni tužilac Williamson naglasio je da su žrtve tih zločina većinom Srbi, Romi i druge manjine, ali isto tako i kosovski Albanci koji su označeni kao saradnici Srba ili su, što je češći slučaj, bili politički protivnici rukovodstva OVK. Specijalni istražni tim došao je do neosporivih dokaza da su pojedini visoko rangirani rukovodioci OVK koristili elemente te organizacije u nameri da izvrše zločine kako bi time pribavili političku moć i lično bogatstvo za sebe. Glavni je tužilac naglasio da će oni kao pojedinci morati da odgovaraju za svoje zločine.

Glavni tužilac Williamson rekao je da će Specijalni istražni tim podići optužnicu protiv ovih lica kada se osnuje odgovarajući pravosudni mehanizam pred kojim će se održati potpuno nezavisno, nepristrasno, transparentno i bezbedno suđenje koje će da obezbedi najviše standarde bezbednosti svedoka i krivičnog postupka. U vezi ovoga, glavni tužilac Williamson se zahvalio Evropskoj uniji i njenim državama članicama kao i međunarodnim partnerima na njihovim naporima koji su još uvek u toku kako bi došlo do osnivanja suda.

Ovde ucitajte puni tekst izjave
Ovde ucitajte puni tekst saopstenja za javnost

Share