Održan okrugli sto o ulozi obrazovanja u procesu utvrđivanja odgovornosti i pomirenja u Beogradu

Održan okrugli sto o ulozi obrazovanja u procesu utvrđivanja odgovornosti i pomirenja u Beogradu

zbornik2

U petak, 28. marta 2014. godine, u Biblioteci Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu su održani okrugli sto na temu Obrazovanje za pomirenje: Uloga obrazovanja u procesu utvrđivanja odgovornosti i pomirenja i prezentacija zbornika radova studenata Regionalne škole za tranzicionu pravdu, koje su organizovali Fond za humanitarno pravo, Pravni fakultet Univerziteta Union i Centar za unapređivanje pravnih studija.

Okrugli sto otvorili su prof. dr Zlatko Stefanović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Union i Marijana Toma, koordinatorica Programa obrazovanja Fonda za humanitarno pravo. Na skupu su učestvovali profesori Pravnog fakulteta Univerziteta Union i Beogradskog univerziteta, saradnici naučnih instituta, bivši studenti Regionalne škole za tranzicionu pravdu i studenti Beogradskog univerziteta i Univerziteta Union.

Tokom debate, učesnici su otvorili nekoliko važnih pitanja – prepoznata je pre svega velika potreba akademskih institucija za uvođenjem ovakvih programa u njihove okvire, ali i doprinos neformalnih programa ovog tipa institucijama formalnog obrazovanja. Razgovaralo se o odgovornosti akademskih institucija za promovisanje ovakvih tema među studentskom populacijom, ali i o zainteresovanosti mladih generacija za ovakve programe. Analizirani su problemi i prepreke za uvođenje ovakvih programa, ali je istaknuta i potreba da institucije formalnog obrazovanja sarađuju sa programima neformalnog obrazovanja. Razgovaralo se i o modelima njihove moguće saradnje.

Na okruglom stolu je predstavljena publikacija „Zbornik radova studenata Regionalne škole za tranzicionu pravdu“, o kojem su govorili studenti prve Regionalne škole, Miroslav Keveždi i Danijela Ranković. Studenti su u svojim radovima analizirali načine memorijalizacije u Bosni i Hercegovini, pitanja reparacija, suđenja za ratne zločine pred MKSJ i sudovima na Kosovu, sadržaje udžbenika iz istorije u BiH i Srbiji, kao i ulogu medija u procesima tranzicione pravde.

Ovde možete pogledati „Zbornik radova studenata Regionalne škole za tranzicionu pravdu“.

Jedan od ciljeva Regionalne škole, koju dve godine zaredom organizuju Fond za humanitarno pravo, Fond za humanitarno pravo Kosovo i Udruženje „Pravnik“ iz Sarajeva i u okviru koje je organizovan ovaj okrugli sto, jeste i zagovaranje uvođenja programa tranzicione pravde, baziranih na činjenicama o ratnim zločinima, u okvire institucija formalnog obrazovanja.

Ovde mozete pogledati film o Regionalnoj školi tranzicione pravde.

Share