Održan okrugli sto i prezentacija Zbornika radova studenata Regionalne škole za tranzicionu pravdu u Prištini

Održan okrugli sto i prezentacija Zbornika radova studenata Regionalne škole za tranzicionu pravdu u Prištini

zbornik2

U ponedeljak, 24. marta 2014. godine, u Narodnoj biblioteci Kosova u Prištini su održani okrugli sto na temu Obrazovanje za pomirenje: Uloga obrazovanja u procesu utvrđivanja odgovornosti i pomirenja i prezentacija zbornika radova studenata Regionalne škole za tranzicionu pravdu, koje su organizovali Fond za humanitarno pravo i Fond za humanitarno pravo Kosovo. Okrugli sto su otvorili Adriatik Kelmendi, novinar i profesor AAB Univerziteta u Prištini, i Bekim Blakaj, izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo.

Tokom debate otvoreno je nekoliko važnih pitanja – od potrebe akademskih institucija za uvođenjem ovakvih programa u njihove okvire i odnosa formalnih i neformalnih programa ovog tipa, do pitanja edukativnih materijala koje treba koristiti i uvrstiti u ovakve programe. Pored toga, učesnici su posebno naglasili ulogu novih generacija u procesima suočavanja sa prošlošću i potrebu za edukacijom iy oblasti tranzicione pravde unutar programa formalnog obrazovanja.

Na okruglom stolu, predstavljena je publikacija „Zbornik radova studenata Regionalne škole za tranzicionu pravdu“, o kojem su govorili studenti prve Regionalne škole, Genc Nimoni i Florent Spahija. U svojim radovima objavljenim u publikaciji, studenti su analizirali teme vezane za procese suočavanja sa prošlošću i tranzicione pravde – od analize načina memorijalizacije u Bosni i Hercegovini, preko analize suđenja za ratne zločine pred MKSJ i sudovima na Kosovu, do analize sadržaja udžbenika iz istorije u BiH i Srbiji.

Ovde možete pogledati „Zbornik radova studenata Regionalne škole za tranzicionu pravdu“.

Jedan od ciljeva Regionalne škole, koju dve godine za redom organizuju Fond za humanitarno pravo, Fond za humanitarno pravo Kosovo i Udruženje „Pravnik“ iz Sarajeva i u okviru koje je organizovan ovaj okrugli sto, jeste i zagovaranje uvođenja programa tranzicione pravde, baziranih na činjenicama o ratnim zločinima, u okvire institucija formalnog obrazovanja.

Ovde mozete pogledati film o Regionalnoj školi tranzicione pravde.

Share