“Procesuirati komandante za zločine na Kosovu”

“Procesuirati komandante za zločine na Kosovu”

BalkanInsight_logoNakon što je nekoliko srpskih vojnika osuđeno za ratne zločine na Kosovu, Hjuman rajts voč od Beograda traži da procesuira i one koji su imali kontrolu nad vojskom i policijom u vreme rata.

Hjuman rajts voč smatra da bi Srbija trebalo da pred lice pravde izvede i visoke zvaničnike zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, a ne samo “sitne ribe” poput devet bivših vojnika koje su prošle nedelje osuđeni za zločine tokom napada na pećka sela 1999. godine.

“Oni su bili pešadija u dobro organizovanoj kampanji za ubijanje i proterivanje Albanaca širom Kosova”, napisao je specijalni savetnik Hjuman rajts voča Fred Abrahams u članku na njihovom sajtu.

On je, međutim, pozdravio činjenicu da su srpske snage osuđene pred sudom u Beogradu.

“Veliko je zadovoljstvo videti da je pravda zadovoljena, čak i nakon 15 godina. Takođe je važno da su ove presude donele srpske institucije. To će omogućiti da snažnije odjeknu u regionu i ojačaju nameravane efekte: da spreče buduće zločine”, rekao je on.

Devet bivših pripadnika 177. voda Vojske Jugoslavije osuđeno je 11. februara za ubistvo više od 100 albanskih civila, pljačkanje njihovih kuća i imovine, proterivanje najmanje 250 žena, dece i starih.

Osam osuđenih bili su direktni počinioci, dok je Toplica Miladinović jedini komandant koji je osuđen, za to što je naredio napad.

Abrahams je jedan od prvih istraživača koji je dokumentovao zločine u kosovskim selima u blizini Peći 1999. u izveštaju pod nazivom “Uništeno selo”.

Na osnovu njegovog izveštaja i fotografija koje je prikupio, srpsko tužilaštvo je identifikovalo neke od počinilaca. Abrahams, međutim, ističe da su mnogi drugi imali značajniju ulogu u napadima srpskih snaga tokom rata na Kosovu 1999. godine.

“Šta je sa policijskim i vojnim komandantima koji su gospodarili u Peći i u drugim mestima? Tužioci i sudovi u Srbiji i u regionu trebalo bi da se fokusiraju ne samo na one sa dna, već i na one sa vrha lestvice”, rekao je on.

Predsedavajuća sudija u slučaju protiv devet pripadnika 177. voda navela je u obrazloženju presude da su osuđeni samo direktni počinioci, iako su brojni svedoci tvrdili da su stotine ljudi, i vojnika i policajaca, učestvovali u napadu na pećka sela.

Neki visoki zvaničnici su, ipak, osuđeni za ratne zločine na Kosovu.

Prošlog meseca su bivši potpredsednik vlade Savezne Republike Jugoslavije Nikola Šainović, bivši generali Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević i bivši general policije Sreten Lukić krivi za ubistva, osuđeni za deportacije i nečovečno postupanje prema kosovskim Albanacima 1999. godine.

Haški tribunal je takođe potvrdio presudu za bivšeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Vlastimira Đorđevića.

Share