Srbija nezadovoljna presudama Haškog tribunala

Srbija nezadovoljna presudama Haškog tribunala

BalkanInsight_logo

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je niko u Srbiji ne može da bude zadovoljan presudama Haškog tribunala kojima su četvorica bivših srpskih državnih i vojnih zvaničnika osuđena za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

“To nisu presude samo određenim pojedincima, već presude za dela za koja bi moglo da se zaključi da država stoji iza njih”, rekao je Dačić u izjavi medijima,pošto je Tribunal u Hagu u četvrtak odbacio žalbe bivših srpskih zvaničnika na prvostepene presude.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju presudio je da su bivši potpredsednik vlade Savezne Republike Jugoslavije Nikola Šainović, bivši generali Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević i bivši general policije Sreten Lukić krivi za ubistva, deportacije i nečovečno postupanje prema kosovskim Albanacima 1999. godine.Dačić je rekao da država mora da preispita svoj stav o procesima u Hagu i da razmotri da li će obezbediti više sredstava za srpske optuženike za ratne zločine.

“Proteklih godina najviše pažnje posvećivali smo tome da uhapsimo ili da nekoga nateramo da se dobrovoljno preda, nakon čega su prepuštani sami sebi [bez značajne podrške države u Hagu]”, rekao je Dačić.

Beograd sada samo pruža ograničenu finansijsku pomoć srpskim optuženicima i ne finansira njihovu odbranu, kao što su to činile Hrvatska i Makedonija.

Dačić je, međutim, rekao da je pozitivno što su kazne za tri od četiri optužena za ratne zločine neznatno smanjene.

Šainović je osuđen na 18, Pavković na 22, Lazarević na 14 i Lukić na 20 godina zatvora.

Žalbeno veće je potvrdilo prvostepenu presudu iz 2009. godine, u kojoj je navedeno da je “vođena rasprostranjena kampanja nasilja usmerena protiv civilnog stanovništva kosovskih Albanaca, koju su sprovodile snage pod kontrolom vlasti SRJ i Srbije i tokom koje je bilo incidenata ubijanja, seksualnog zlostavljanja i namernog uništavanja džamija”.

Specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da nije iznenađen presudom Tribunala u Hagu, i obećao da će Tužilaštvo nastaviti da privodi pravdi odgovorne za zločine, uključujući i taj predmet.

“To ćemo činiti na osnovu materijala koje je prikupio Haški tribunal, ali i na osnovu sopstvenih istraga kako bi žrtve ostvarile pravo na pravdu i dostojanstvo”, naveo je Vukčević u pisanoj izjavi.

Fond za humanitarno pravo saopštio je, međutim, da presuda prikazuje “matricu zločina na Kosovu”.

“Zaključci presude daju uverljiv istorijski zapis sistemskih zločina koje su sprovele institucije Republike Srbije nad kosovskim Albancima 1999. godine”, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da ova presuda i pravno i moralno obavezuje današnje institucije da prihvate nasleđe tih zločina, a žrtvama i njihovim porodicama pruže dostojnu satisfakciju i u materijalnom i u simboličnom smislu.

“Posebna odgovornost leži na Tužilaštvu za ratne zločine i drugim institucijama nadležnim za procesuiranje ratnih zločina da pravdi privedu sve osobe odgovorne za činjenje zločina, bez obzira na njihovu poziciju u hijerarhiji tadašnje ili sadašnje vlasti”, navodi se u saopštenju.

Share