Milankoviću osam godina zatvora, Bošnjak oslobođen

Milankoviću osam godina zatvora, Bošnjak oslobođen

Osječki Županijski sud danas je nepravosnažno osudio Vladimira Milankovića na osam godina zatvora, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Siska, tokom 1991. i 1992.


Sud je drugooptuženog Dragu Bošnjaka oslobodio optužbe da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prenosi hrvatska novinska agencija Hina.

Milanković je bio optužen da je od jula 1991. do juna 1992. kao zapovednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine i kao zamenik načelnika Policijske uprave nije preduzeo ništa da spreči nasilne ulaske u kuće i stanove, nezakonite pretrese,
ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje i druge nezakonite radnje.

Tužilaštvo je Milankovića teretilo da je, koristeći ovlašćenja, sprečavao istrage zločina, odobravao i ohrabrivao podređene na nezakonite radnje, učestvujući pritom lično u zlostavljanju i napadima na civile, i naredivši nezakonito zatvaranje većeg broja
civila srpske nacionalnosti.

Drugooptuženi Bošnjak bio je optužen da je u avgustu 1991, kao pripadnik specijalne sisačke policijske jedinice “Vukovi”, s više nepoznatih saboraca, radi zastrašivanja i odmazde nad građanima Siska srpske nacionalnosti, organizovao i predvodio grupu koja je neovlašćeno hapsila i zlostavljala civile srpske nacionalnosti, ubivši osam od ukupno 24 žrtve.

Za ta kaznena dela bio je osumnjičen i bivši načelnik sisačke Policijske uprave Đuro Brodarac, koji je preminuo u pritvoru, u julu 2011. godine, pa je postupak protiv njega obustavljen.

Share