Fatos Bitići: Za rasvetljavanje ubistva moje braće ključan je Guri

Fatos Bitići: Za rasvetljavanje ubistva moje braće ključan je Guri

Kako saznaje naš radio, Fatos Bitići, brat američkih državljana Ilija, Agrona i Mehmedakoji su ubijeni 1999. godine u Petrovom selu, ovih dana vodi razgovore sa najvišim predstavnicima Vlade, policije i Tužilaštva za ratne zločine o ovom još nerasvetljenom slučaju koji opterećuje srpko američke odnose.

U američkom Kongresu je u proceduri Rezolucija u kojoj se dalji razvoj američko- srpskih odnosa uslovljava rešavanjem ovog slučaja. U Rezoluciji se pominje kao moguća ličnost za rasvetljavanje ovog zločina Goran Radosavljević Guri, nekadašnji komandant Žandarmerije.

Istovremeno, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević najavljuje nova saznanja o ovom zločinu.

Fatos Bitići za naš radio tvrdi da oni nemaju ništa novo, ali da on veruje da će Vlada učiniti neke korake, baš zbog najavljene američke Rezolucije.

„Kao i svih ovih 14 godina, i ovog puta sreo sam se sa predstavnicima policije, Tužilšatva za ratne zločine i Vlade Srbije. Čuo sam ista ubeđivanja da će oni nešto učiniti, ali ja ne vidim jasno šta će učiniti. Svima sa kojima sam se susreo postavio sam pitanje: u čemu je problem? Oni su rekli da je Goran Radosavljević Guri ključni čovek u ovom slučaju ali da je on moćan u Srbiji. Za mene je to neshvatljivo, on za ono što je učinio mora da ide pred sud. Niko mi na to nije odgovorio. Ja neću dići ruke od ovog slučaja. Ali, i Tužilaštvo i Vlada Srbije se boje Gurija. Ja to ne razumem. Milošević je poslat u Hag, Legija je u zatvoru i drugi ljudi poput Radeta Markovića. U čemu je problem sa slučajem Bitići? Rečeno mi je, ali da ne kažem javno, da je problem u Guriju. Goran Radosavlejvić Guri je sto posto umešan u ubistvo braće Bitići“, kaže FAtos Bitići.

Fatos Bitići najavljuje da će uskoro saznati i ko je bio šef penzionisanog generala Radosavljevića, a na pitanje da li su mu sagovornici u policiji, Vladi i Tužilaštvu odgovorili zašto se on ne procesuira , ako već postoje sumnje da je on umešan, Fatos Bitići je odgovorio, ovoga puta na srpskom:

“Imaju strah, on kontroliše sve mafije u Beogradu. Ja to znam. Huligane, narko dilere, on sve kontroliše”, tvrdi Bitići.

Podsetimo, braća Bitići, koji su se borili kao pripadnici OVK-a, uhapšeni su na ulasku u u Srbiju, pušteni iz zatvora da bi odmah bili odvedeni i streljani.

Njihova tela pronađena su u masovnoj grobnici u Petrovom selu u kome je Radosavljević bio komandant Centra za obuku.

Do danas niko nije osuđen za ova ubistva. Dvojica policajaca, Sreten Popović i Miloš Stojanović, oslobođeni su optužbe za ubistvo braće Bitići i u maju ove godine Apelacioni sud im je potvrdio oslobađajuću presudu.

Branka Mihajlović

Share