Izručite Mladića, gubimo strpljenje

Izvor: Blic, 29.01.2006; Strana: 3

Nemački ambasador u SCG Andreas Cobel poručio je juče Vladi Srbije da prolazi strpljenje međunarodne zajednice u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom i da otvaranje arhiva i pokretanje pojedinih istraga ne mogu biti zamena za izručenje Ratka Mladića.

Na konferenciji u Beogradu o zločinima u Foči 1992. , u organizaciji Fonda za humanitarno pravo, Cobel je rekao da „vreme ističe za Srbiju“.
Vlada Srbije je „usporila saradnju sa Haškim tribunalom i sada se opet ne zna kada bi Mladić trebalo da bude u Hagu i opet se ne poštuju rokovi“, rekao je nemački ambasador.
Cobel je rekao da je u poslednjih nekoliko meseci saradnja Srbije sa Haškim tribunalom razočaravajuća u toj meri da EU razmatra mogućnost prekida pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG. Prema njegovim rečima, očekuje se da Savet ministara EU o tome odluči sutra.
Direktorka FHP Nataša Kandić pozvala je vlasti Srbije da utvrde na koji način su se u vreme zločina u Foči 1992. u Srbiji okupljali dobrovoljci i odlazili u BiH. Kandićeva je rekla da ljudi koji su bili na najvišim funkcijama u Foči – Vojislav Maksimović i Velibor Ostojić žive u Beogradu. (Beta)

Share