Slovenija: Odšteta za “izbrisane” građane

Slovenija: Odšteta za “izbrisane” građane

Ljubljana — Slovenija je danas usvojila zakon o odšteti više hiljada građana koji su nakon što je proglašena nezavisnost 1991. izbrisani iz registra prebivališta.

Time su, podsećamo, ostali bez socijalne sigurnosti ili pravnog statusa.

Zakon koji je usvojen sa 46 glasova za i 29 protiv, donet je nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava, koji je prošle godine naložio Sloveniji da plati odštetu takozvanim “izbrisanim građanima”, preneo je AFP.

Oko 25.000 jugoslovenskih državljana koji su živeli u Sloveniji uklonjeni su iz registra građana nakon što je ona proglasila nezavisnost 1991. godine, a da o tome nisu obavešteni.

Kao rezultat toga, ostali su bez socijalne sigurnosti, zdravstvenog osiguranja ili važeće radne dozvole, što ih je primoralo da napuste zemlju ili u njoj ostanu ilegalno.

Trenutno samo 12.000 ljudi ispunjava uslove novog zakona o odšteti koja će im biti isplaćena u pet rata, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gregor Virant u parlamentu dodavši da će ova mera državu koštati oko 130 miliona evra.

Zakonom se, kako prenose slovenački mediji, predviđa da se “izbrisanima” za svaki mesec koji su proveli bez građanskih prava isplati fiksna suma od 50 evra.

Evropski sud za ljudska prava prošle godine je naložio Sloveniji da isplati šetorici “izbrisanih građana” po 20.000 evra nadoknade, utvrdivši da je Slovenija prekršila njihova prava.

Sud je takođe zahtevao da se usvoji opštija šema kompenzacije za sve “izbrisane”.

Predstavnici “izbrisanih građana” su kritikovali zakon, zahtevajući veću odštetu i najavljujući žalbe Evropskom sudu.

Share