Godišnjica pokolja na Ovčari

Godišnjica pokolja na Ovčari

U Hrvatskoj se 20. novembra obilježava godišnjica zločina na Ovčari. Tog su dana prije 22 godine na gazdinstvu Ovčara i u logoru u Velepromet pripadnici srpskih jedinica počinili jedan od najstrašnijih zločina na europskom tlu nakon Drugoga svjetskog rata

U dvorištu tog skladišta odat će se počast ubijenima i služiti misa za žrtve srpskih koncentracijskih logora.

Organizirat će se i mimohod od spomen-obilježja na Memorijalnome groblju do masovne grobnice na Ovčari gdje je srpski agresor pogubio 261 ranjenika i civila. Među njima bio je i Siniša Glavašević.

Kroz hangare Veleprometa prošlo je oko deset tisuća branitelja i civila. Više od 700 ih je ubijeno, a mnogi još nisu pronađeni.

Za ubistvo više od 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na farmi “Ovčara” kod Vukovara 1991. godine, od kojih su identifikovane 193 osobe, Tužilaštvo za ratne zločine je do sada postupalo u ukupno tri predmeta.

Od 20 optuženih pravnosnažno je osuđeno 15 osoba, na ukupno 207 godina zatvora, dok je pet lica oslobođeno.

Za zločin na Ovčari u martu 2009. godine Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo na 20 godina zatvora sedmoro optuženih. Petoro od 18 optuženih oslobođeno je optužbe, a preostali osuđeni na zatvorske kazne od pet do 15 godina. Prvooptuženi i nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane Vukovara Miroljub Vujović u ponovljenom postupku, pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, osuđen je 20 godina zatvora zbog zločina na poljoprivrednom dobru Ovčara.

Na 20 godina zatvora osuđeni su i drugooptuženi Stanko Vujanović, kao i Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević i Saša Radak.

Milan Lančužanin i Predrag Dragović, koji su u prvom postupku osuđeni na 20 godina zatvora, u ponovljenom su osuđeni na šest, odnosno pet godina zatvora.

Milan Vojinović osuđen je na 15 godina zatvora, Jovica Perić na 13, a Goran Mugoša na pet godina.

Jedina žena među opuženima, Nada Kalaba, kao i u prvom postupku, osuđena je na devet godina zatvora.

Obrazlažući presudu, predsedavajući sudskog veća Vesko Krstajić je rekao da je tokom suđenja utvrđeno da su osuđeni, u vremenu od popodnevnih sati 20. novembra do ranih jutarnjih sati 21. novemba na Ovčari izvršili ratni zločin nad hrvatskim ratnim zarobljenicima. Osuđeni su zarobljenike, koji su prethodno položili oružje i predali se Teritorijalnoj odbrani Vukovara, ubijali, tjelesno ih povređivali i nečovječno postupali sa njima, rekao je Krstajić i naveo da je tom prilikom ubijeno 200 zarobljenika, od kojih je 193 identifiicirano.

Prema njegovim riječima, tokom suđenja je utvrđeno da je kod hangara formiran špalir gdje su tučeni zarobljenici, kao i da je osuđena Nada Kalaba ubila jednog zarobljenika. U tom hangaru osuđeni Vujović i Vujanović naredili su da se zarobljenici ubiju i odredili ko će izvršiti egzekuciju, naveo je sudija Krstajić.

Utvrđeno je da su zarobljenici potom odvezeni traktorskom prikolicom na obližnje mjesto Grabovo, gdje su ubijeni, a potom su njihovi leševi zakopani u jamu.

Share