Bivši zaštićeni svedok: Život u Srbiji mi je ugrožen

Bivši zaštićeni svedok: Život u Srbiji mi je ugrožen

Pripadnici leskovačke policije, u okviru pokrenutog predistražnog postupka o zločinima na Kosovu 1998. godine koje je pokrenulo Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, saslušali su bivšeg zaštićenog svedoka Slobodana Stojanovića u svojstvu građana.

Stojanović je naime, izašao ovih dana u javnost iznoseći tvrdnje i preko našeg radija da su pripadnici 37. Odreda policije počinili monstruozne zločine nad albanskim civilima na Kosovu tokom 1998. godine.

Stojanović je bio 2009. godine u programu zaštićenog svedoka ali je posle nekoliko meseci, po tvrdnji Tužilalštva, sam izašao, a po Stojanovićevoj i tvrdnji bivše direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, izbačen iz programa bez objašnjenja.

Slobodan Stojanović je našem radiju rekao nakon razgovora u leskovačkoj policiji da je odbio da ponovo govori o zločinima i da se pozvao na ranije iskaze koji postoje u Tužilaštvu, odbio je takođe proveru na poligrafu u Srbiji.

On traži azil u inostranstvu, pristaje na ispitivanje poligrafom u bilo kojoj stranoj zemlji i tvrdi da mu je život ugrožen.

“Ja sam njima rekao da je to sve znalo Tužilaštvo za ratne zločine, imaju i fotografije i sve naše izjave.Čak je bio upoznat 2000. godine ministar Vlajko Stoiljković kome sam poslao pismenu informaciju na sedam kucanih stranica. Kasnije, 2005. godine je Dragoljub Stanković, zamenik Tužioca za ratne zločine bio sa tim upoznat, kao i tužilac Vladimir Vukčević”, kaže Stojanović.

Na pitanje da li to znači da danas nije dao izjavu o zločinima Stojanović je odgovorio:

“Ne, ja sam rekao da potvrđujem sve što se dešavalo na Kosovu i što sam izjavio medijima.”

O tome da li je odbio ispitivanje poligrafom, Stojanović kaže:

“Ne , nisam, ja pristajem na poligraf. Ali ne u Srbiji. I sve kolege žele da svedoče, samo ne na teritoriji Srbije. Mi doživljavamo strašne stvari, neprijatnosti i pretnje i uvrede. Meni je ovde život ugrožen. Samo ako dobijem azil u bilo kojoj stranoj državi, onda smemo i čak još mnogo više da kažemo nas četvorica o ratnim zbivanjima na Kosovu“, rekao je Stojanović za RSE nakon razgovora u leskovačkoj policiji.

U Tužilaštvu za ratne zločine našem Radiju je rečeno da su iskazi Slobodana Stojanovića prosleđeni i Euleksu koji se uključuje i predistražni postupak pokrenut ove nedelje nakon objavljivanja tvrdnji o zločinima na Kosovu i optužbi bivšeg zaštićenog svedoka da Tužilaštvo štiti policajce koji su počinili zločine.

Branka Mihajlović

Share