Dvojica osuđena za ratni zločin u Sotinu

Dvojica osuđena za ratni zločin u Sotinu

N1_logoOdeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas dvojicu bivših pripadnika Milicije i Teritorijalne odbrane Sotina zbog optužbi da su od polovine oktobra do kraja 1991. godine ubili 16 civila hrvatske nacionalnosti u naselju Sotin, kod Vukovara, a trojicu je oslobodilo optužbi.

Dragan Mitrović osuđen je na 15 godina zatvora, a Žarko Milošević osuđen je na devet godina zatvora na osnovu sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom za ratne zločine.

Optužbi za ubistvo 16 civila hrvatske nacionalnosti oslobođeni su Dragan Lončar, Mirko Opačić i Miroslav Milinković.

Tužilaštvo za ratne zločine, kao i osuđeni imaju pravo da ulože žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Posmrtni ostaci 13 ubijenih civila pronađeni su u masovnoj grobnici, napuštenoj klanici pored Sotina, u aprilu 2013. godine.

Porodice žrtava: Presuda sramotna

Stjepan Kraljević iz Sotina koji je izgubio dva brata u ratu, rekao je reporteru N1 Antoniu Zavadi da je ova presuda sramotna, ti da ne znači ništa.

‘Mi želimo da nam kažu gde su naši nestali da možemo da zapalimo sveće na njihovom grobu, sve ostalo je bacanje prašine u oči’, kazao je za N1.

Biserka Ljubić, Sotinjanka koja je u ratu izgubila oca, brata i sina, kazala je da su šokirani presudom. ‘Pravde nema niti će je biti’, kazala je Ljubić.

Video prilog možete pogledati ovde.

Share