Pod prijetnjom oružja natjerali ih u minsko polje

Pod prijetnjom oružja natjerali ih u minsko polje

vecernji_list_logoPolaganjem vijenaca i križnim putem danas su mještani Lovasa, nedaleko od Vukovara, obilježili 22. obljetnicu jednoga od najstrašnijih zločina uopće u Domovinskom ratu. Naime, toga dana je skupina od 51 mještana Lovasa pod prijetnjom oružjem natjerana da očisti polje koje je bilo minirano.

– Toga dana mještane Lovasa koji su ostali u selu nakon okupacije okupili su u strojarskoj radionici PZ Lovas. Odatle su ih pod prijetnjom oružjem natjerali u minsko polje. U toj skupini je bila 51 osoba od kojih je njih u minskom polju smrtno stradalo 21 dok ih je 14 ranjeno. Danas je križni put preživjelih mještana Lovasa, članova obitelji i prijatelja krenuo ispred strojarske radnje odakle smo se istim onim putem kojim su oni 1991 vođeni u smrt uputili do spomen križa na minskom polju, rekla je načelnica Općine Lovas Tanja Paša.

Podsjetila je i da je tijekom Domovinskog rata s područja Općine Lovas smrtno stradalo 89 osoba, a da se i danas jedna osoba vodi kao nestala.

Radi jučerašnje tužne obljetnice Lovas su posjetile i članice nevladine udruge iz Srbije Žene u crnom kao i dugogodišnja čelnica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić. Vijence podno spomen križa položila su izaslanstva Vukovarsko – srijemske županije, Općine Lovas, Općinskog odbora HDZ-a Lovas, Žene u crnom, udruga Vukovarske majke kao i obitelji stradalnika.

Share