Krivična prijava za ubistvo 21 kosovskog Albanca

Beogradski Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je krivičnu prijavu protiv nekoliko bivših pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ) zbog ubistva 21 kosovskog Albanca tokom sukoba 1999. godine.

FHP je u četvrtak saopštio da je Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg komandanta VJ i nekoliko njenih bivših pripadnika zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom počinjenog 25. marta 1999. godine u selima Goden i Zulfaj, u opštini Đakovica, na Kosovu.

Krivična prijava je podneta protiv Duška Šljivančanina, nekadašnjeg komandanta 53. graničnog bataljona VJ, sada zastupnika komandanta Centra za obuku kopnene Vojske Srbije, i Vasilija Rangelova, zastavnika VJ, komandanta karaule Goden, i više neidentifikovanih pripadnika 53. graničnog bataljona VJ.

Prema izjavama meštana, pripadnici VJ su ujutro 25. marta 1999. godine ušli u selo Goden iz pravca karaule. Većina muškaraca iz sela bila je u kući porodice Morina, gde su izjavljivali saučešće zbog smrti jednog člana porodice.

“Pripadnici VJ su ušli u kuću porodice Morina, isterali sve u dvorište, a zatim odvojili muškarce, njih dvadeset, od žena, dece i staraca. Muškarce su izveli iz dvorišta, postrojili ih ispred kuće jednog meštanina i naredili im da podignu ruke iznad glave. Sve vreme su u pravcu muškaraca držali uperene puške”, kaže se u dokumentu FHP-a poslatom Tužilaštvu.

“Za to vreme, pripadnici VJ su isterali iz kuća i ostale meštane. Žene, decu i starce odveli su u dvorište seoske osnovne škole. Kada su ih uveli u dvorište i poseli na zemlju, pripadnici VJ su školu zapalili, a zatim počeli da pale i sve seoske kuće i štale. Posle nekog vremena, izveli su žene, decu i starce i poveli ih prema granici sa Albanijom”, saopštio je FHP.

Po završetku sukoba, u selima su pronađeni posmrtni ostaci nekoliko osoba. Ekspertizom je utvrđeno da kosti pripadaju četvorici muškaraca čiji se identiteti nisu mogli utvrditi.

Istog jutra, pripadnici 53. graničnog bataljona VJ ušli su i u susedni Zulfaj.

Meštanima Albancima su naredili da izađu iz kuća, da u koloni napuste selo i krenu ka Đakovici.

“Kada su NN pripadnici VJ ušli u kuću porodice Pruši i naredili ukućanima da napuste selo, Muhamet Pruši (84 godine) odbio je da napusti kuću. Tada je NN pripadnik VJ, naočigled članova porodice, iz automatske puške pucao u Muhameta, koji je ležao na krevetu”, saopštio je FHP.

Dokumentacija VJ i izjave svedoka očevidaca upućuju, ocenio je FHP, na odgovornost komandanta 53. graničnog bataljona VJ i komandanta karaule Goden zbog kršenja Dopunskog protokola Ženevske konvencije.

Tužilac za ratne zločine sada mora da pokrene istragu kako bi utvrdio postoji li osnov za podizanje optužnice protiv vojnika.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije odbilo je da komentariše navode iz prijave FHP-a.

Marija Ristić

 

Share