I porodice žrtava snosiće cijenu negiranja genocida

I porodice žrtava snosiće cijenu negiranja genocida

Slobodna EvropaUporedo sa obilježavanjem 22. godine genocida nad Bošnjacima Srebrenice, traje i program obilježavanja stradanja Srba – Petrovdanski dani. Jedan sadržaj pobuđuje posebnu pažnju. U petak je planirana promociji knjige “Srebrenica – laž i podvala srpskom narodu“, autorke Ljiljane Bulatović u kojoj se veličaju likovi haških optuženika najodgovornijih za genocid.

Bošnjaci iz Srebrenice iznenađeni su i zabrinuti jer događaj organizuje i finansira opština Srebrenica na čijem je čelu novi načelnik Mladen Grujičić.

Mnogi smatraju da se tim činom dižu tenzije koje su već počele napadom na Muniru Subašić, predsjednicu udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, koji se dogodio 4. jula.

Pred službenim prostorijama u Potočarima kamenom je pogođen njen automobil, što je ona nazvala provokacijom i povezuje ga sa najavljenom promocijom pomenute knjige.

„Mi ćemo kao majke dostojanstvene ostati. Tražit ćemo pravdu, tražit ćemo istinu! Niko nas ne može zaplašiti! Ovo je organizovano pošto naš načelnik, koji predstavlja Srebrenicu, 7. jula organizuje promociju knjige, gdje će Bulatovićka veličati Ratka Mladića, zločinca, gdje će pokazati film ruskih dobrovoljaca koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici“, objašnjava Munira Subašić.

Ljiljana Bulatović javnosti je poznata po svom idolopoklonstvu prema haškim pritvorenicima – Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, kojima je posvetila nekoliko svojih knjiga. Stoga je neprimjereno da se promicija takve knjige održi u Srebrenici, smatra Alija Tabaković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica.

„Nije dobro da se ta promocija knjige našla ovdje u Srebrenici, u ovim danima kada se obilježava godišnjica genocida nad Bošnjacima, ali i stradnje srpskog naroda u sklopu Petrovdanskih dana. U ovom momentu nikome nije potrebno dizanje tenzija“, smatra Tabaković.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da ova knjiga Ljiljane Bulatović nije u službi provokacije.

„Mislim da uvijek pred 11. juli ima tih ljudi koji podižu tenzije. Ja zaista nisam razmišljao, ni mi u Organizacionom odboru da ta knjiga može uzrokovati takvo nešto ili da je ta knjiga smišljeno provokacija za obilježavanje 11. jula. To je upotpunilo program Petrovdanskih dana“, kaže načelnik Srebrenice.

Osim što veliča haške optuženika, Bulatevićeva negira i genocid.

„Negiranje genocida samo potvrđuje genocid, jer ne može se negirati nešto što ne postoji. Dakle, sama činjenica da je toliko aktuelna među nekim srpskim političarima ili krugovima da negiraju genocidu govori o samom genocidu. Nemate potrebu, dakle negirati nešto što ne postoji“, mišljenje je srebreničkog imama Damira ef. Peštalića.

Energiju treba preusmjeriti na mnogo korisnije stvari, tvrdi imam Peštelić.

„Kamo sreće da svi oni ujedine snage i da se bavimo posljedicama genocida. Da zbog genocida učimo lekcije za budućnost i da na osnovu tih zločina, genocida, grešaka onih koji su mislili da može drugačije nego što je Bosna, ona je naša zajednička. Nadam se da neće doći do promocije knjige, ipak mislim da će razum pobjediti, jer ta nam knjiga ne donosi ništa dobro u ovaj grad“, poručuje srebrenički imam.

Ipak, promocija knjige je uvrštena u program i održat će se, kaže Miloš Milovanović, predsjednik Organizacionog odbora Petrovdanskih dana.

„Prije svega u Srebrenici će se održati dokumentarno veče Ljiljane Bulatović. To dokumentarno veče se odnosi na sve knjige koje je ona pisala. Ona je napisala četiri knjige o Srebrenici. Svako ima mogućnost da te knjige čita. Ako mu se nešto ne sviđa u tim knjigama i ako ima neistine u tim knjigama može da reaguje, međutim, ne može niko da zabrani srpskom narodu u Srebrenici da piše, priča o događajima iz Odbrambeno-otadžbinskog rata", kaže Milovanović.

U ovom trenutku promocija sporne knjige Ljiljane Bulatović je nepotrebna, mišljenje je Alije Tabakovića.

„Otići će ta Ljiljana Bulatović iz Srebrenice sutradan... i svi oni, bilo da je riječ o Bošnjacima koji žele ubaciti 'kost' da se dodatno svađamo i dižemo tenzije će otići iz ovog grada, a nama valja ponovo 12. jula, 13.jula, 15. jula nastaviti život“, zaključuje Tabaković.

U Srebrenici se privode kraju pripreme za obilježavanje 22. godine od genocida nad Bošnjacima. Na dan obilježavanja godišnjice genocida 11. jula u Memorijalnom centru Potočari bit će ukopano 70 identifikovanih Bošnjaka. Do sada je ukupno 6.504 identificirane žrtve genocida u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Preuzeto sa portala Slobodna Evropa

Share