Herceg-Bosna je zločinački poduhvat

– Da je presuda objavljena ranije, ko zna šta bi bilo. U svakom slučaju, iz Nemačke bi se čulo više prigovora nego što ih i ovako ima – smatra profesor Puhovski, bivši predsednik hrvatskog Helsinškog odbora.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izrekao je juče presudu kojom je bivši lider Hrvata u BiH Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima 1993-1994, a petorica saoptuženih na kazne od 10 do 20 godina zatvora. Oni su osudeni kao učesnici zajedničkog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak, načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko, kao i vođa Hrvata u BiH Mate Boban.

Profesor Puhovski smatrada je za hrvatsku javnost najvažnije da se suoči s onim što se pre 20 godina događalo u BiH.

– Ceo sat slušali smo opise groznih zločina počinjenih u ime Hrvatske. Takođe je važno da je sud ocenio da je Herceg-Bosna nastala na zločinu. Bitno je i da je Hrvatska oglašena državom koja je sudelovala u oružanoj intervenciji na teritoriji druge države. Možda će ova ocena biti promenjena, ali za sada je to pravna i politička činjenica s kojom će Hrvatska morati da živi – kaže Puhovski.

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović smatra da je važno što je sud utvrdio da je politika koja je obeležila postojanja Herceg-Bosne i koja je bila podržana od Hrvatske bila zločinačka.

– Na generalnom planu ova presuda potvrđuje zaključak da etničko čišćenje u BiH nije   moglo biti sprovedeno bez pomoći Hrvatske i Srbije. Na to upućuje sistematičnost etničkog čišćenja, kao i činjenica da su više od 80 odsto civilnih žrtva u BiH bili Muslimani. Presuda je istovremeno i moralni poziv državama da se suoče s onim što je činjeno u njihovo ime – ističe Orlović.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ukazuje na jedan od pravno interesantnih zaključaka sudskog veća koje je našlo da je oružani sukob između Hrvatskog veća obrane (HVO) i Armije BiH bio, po svom karakteru, međunarodni sukob.

– Sukob između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, mada ne po prvi put, zbog važećih pravnih standarda, ocenjen je kao međunarodni. Prvo, nađeno je da su oružane snage Republike Hrvatske bile prisutne i učestvovale u sukobima u BiH. Zatim, i snage bosan- skih Hrvata (HVO i HZHB) mogu se smatrati agentima Hrvatske u pogledu počinjenih zločina koji su delovali u ime Hrvatske – kaže Vukčević.

ZAGREB: BIĆE DRUGAČIJE

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je juče da veruje da će drugostepena haška presuda šestorici Hrvata iz BiH biti drugačija od jučerašnje, jer su ’’istina i stvarnost drugačije’’. ’’Hrvatska je imala grešaka, ali je i jako puno pomagala BiH’’, rekao je Milanović. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović nije želeo da komentariše prvostepenu presudu, ali je rekao da prošlost ne treba da opterećuje odnose dve zemlje.

 

Share