Slučaj Bitići:Guri pod opservacijom

Slučaj Bitići:Guri pod opservacijom

Beograd — Nekadašnji komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri i dalje je “pod opservacijom” u “slučaju Bitići”, kaže Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine.

Vukčević je za B92 rekao da je Tužilaštvo došlo do novih dokaza u slučaju ubistva braće Bitić,i koji sada daju jasniju i potpuniju sliku o tome šta se tačno desilo.

Povodom izjave Fatosa Bitićija, brata ubijenih, da je u razgovrima sa Vukčevićm i drugim predstavnicima države stekao utisak da se svi plaše Gorana Radosavljevića Gurija, nekadašnjeg komandanta Žandarmerije i sadašnjeg člana Glavnog Odbora SNS-a, Vukčević kaže se niko ne plaši Gurija.

“Ja ne znam kakav je on utisak stekao, niti mu je iko rekao da se bilo ko uplašio Gurija. Da je tako ja bih dao ostavku. Ja sam mu rekao da mi teško dolazimo do svedoka jer su ljudi, ti svedoci, preplašeni”, kaže Vukčević.

O odgovornosti Gorana Radosavljevića Gurija u ubistvu braće Bitići, Vukčević je rekao da dosadašnja istraga nije utvrdila niti da je odgovoran, niti da nije.

“Goran Radosavljević Guri je pod opservacijom”, rekao je Vukčević.

Vukčević je rekao da nema pritisaka iz sfere politike na rad tužilaštva, koje obeležava 10 godina rada. On je izjavio da ni stalno prisustvo predstavnika američke ambasade u Beogradu, koji se interesuju za predmet, jer su braća Bitići bili američki državljani, dobrovoljci u OVK, ne smatra pritiskom na rad tužilaštva, već kao pomoć da se utvrdi istina. Glavni tužilac je, s tim u vezi, podsetio da istragu o ubistvu trojice Bitićija vodi i FBI.

Tužilac za ratne zločine najavio je da će uskoro pokrenuti dva važna predmeta, o zločinima u Srebrenici i Štrpcu. Istraga o Srebrenici biće bazirana na dokumentaciji koju će Tužilaštvo dobiti od Haškog tribunala i bosanskog tužilaštva za ratne zločine.

Budući da Hag zločin u Srebrenici kvalifikuje kao genocid, na pitanje da li će Tužilaštvo podići prvu optužnicu za genocid, Vukčević je rekao da oni nemaju obavezu da kvalifikuju zločine, ali da je još rano da se govori o tome. 

Vukčević je dodao da ovih dana očekuje da ta dokumentacija stigne u Beograd.

Odgovarajući na kritike da tužilaštvo u svojim istragama štiti visoko pozicionirane pripadnike MUP-a, vojske ili države, Vukčević je rekao da takvi navodi ne stoje. On je objasnio da je za visokorangirane funkcionere bio nadležan Haški tribunal.

“Kada sud prestane sa radom, ako bude predmeta koji nisu završeni, taj posao preuzećemo mi”,rekao je Vukčević i ponovio da neće biti zaštićenih u tim istragama.

Share