Srbija odgovorna za ratni zločin na teritoriji Sandžaka

Viši sud u Beogradu donio je u utorak presudu kojom je utvrdio odgovornost države Srbije za ratni zločin u selu Kukurovići kod Priboja 18. februara 1993. godine, saopćio je Fond za humanitarno pravo (FHP).

Ukazano je da je ovo “prva presuda kojom se utvrđuje odgovornost države za ratni zločin koji su pripadnici srpskih snaga počinili na teritoriji Sandžaka tokom devedesetih”.

FHP u saopćenju podsjeća da je pokrenuo sudski postupak protiv Republike Srbije u ime 20 mještana Kukurovića 9. jula 2007. godine i da je od suda tražio da obaveže državu da zbog odgovornosti za napad Vojske Jugoslavije (VJ) na Kukuroviće i štete nastale na imovini mještana isplati odštetu u iznosu od 32.750.000 dinara (oko 293 hiljade eura).

“U toku postupka održano je 12 ročišta na kojima je sud saslušao 10 svjedoka. Svjedoci su opisivali teror pripadnika VJ nad muslimanskim stanovništvom nakon što je VJ stigla na to područje u maju 1992. godine. Tri svjedoka–očevica opisali su minobacački napad VJ na Kukuroviće 18. februara 1993. godine”, prenosi se u saopćenju Fonda i dodaje kako je sud utvrdio da su se prije napada jedinice Užičkog korpusa VJ nalazile u neposrednoj blizini sela i da je u minobacačkom i pješadijskom napadu na Kukuroviće tog dana uništena imovina mnogih mještana.

Sud je odbio prigovor zastarjelosti koji u toku postupka iznijelo Republičko javno pravobranilaštvo jer Tužilaštvo za ratne zločin Srbije i dalje preduzima radnje usmjerene na otkrivanje počinilaca ovog zločina. O visini odštete sud će odlučivati ukoliko Apelacioni sud potvrdi ovu presudu.

Selo Kukurovići, nekada nastanjeno pretežno bošnjačkim stanovništvom, nalazi se na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Od 8. maja 1992. godine do okončanja ratnih sukoba u BiH, u Kukurovićima, kao i u ostalim pograničnim selima u Priboju, bio je smješten veliki broj pripadnika rezervnog sastava VJ.

Stanovnike ovih sela pripadnici VJ su svakodnevno maltretirali, bez razloga im pretresali kuće i pretili im, podsjetili su iz FHP-a.

Prema podacima FHP-a, 18. februara 1993. godine oko 18 sati pripadnici VJ, čiji su položaji bili oko sela, napali su selo Kukurovići. Mještani, među kojima je bilo i djece, pobjegli su kroz šumu, prema Pljevljima i Priboju. Dva dana kasnije, nekoliko mještana se vratilo u Kukuroviće, kako bi provjerili šta je sa njihovim kućama. Zatekli su zgarišta i pobijenu stoku. U spaljenim kućama pronašli su leševe Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač, koji za vrijeme napada nisu uspjeli da napuste selo.

Dana 11. aprila 1993. godine kada u selu više nije živio niko zapaljeno je još osam kuća sa pomoćnim objektima.

Istražni sudija je u oba slučaja izvršio uviđaj na licu mjesta, ali nakon toga nijedan mještanin Kukurovića nikada nije saslušan, niti je sprovedena bilo koja druga istražna radnja. FHP je 23. oktobra 2006. godine Okružnom javnom tužilaštvu u Užicu podnio krivičnu prijavu protiv NN pripadnika Užičkog korpusa VJ. U oktobru 2006. godine, Tužilaštvo u Užicu je obavijestilo FHP da je predmet proslijeđen Tužilaštvu za ratne zločine.

Share