B92: FHP: Da proradi železnica

Izvor: B92

Beograd — Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda i FHP Kosovo zatražili od Vlade Kosova da omogući železničku liniju Kosovo Polje-Lešak.

U saopštenju se navodi da je prekid saobraćaja na relaciji Kosovo Polje-Lešak doveo stanovnike Kosova, posebno Srbe iz centralnog Kosova, “u situaciju da ne mogu da putuju u Mitrovicu da prodaju robu i obave druge poslove, kao što su to radili dok je saobraćao voz”.

Do prekida saobraćaja došlo je u martu kada su Železnice Srbije pokušale da preuzmu kontrolu nad železnicom na severu Kosova. UNMIK to nije odobrio i od tada ne saobraća voz koji je spajao srpske sredine na severu i u centralnom delu Kosova.

“Uspostavljanjem voza, Vlada Kosova će najviše učiniti na integraciji pripadnika srpske zajednice, koji su u ovom trenutku pod jakim pritiskom nacionalističkih snaga u Vladi Srbije”, navodi se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su i tridesetak nevladinih organizacija, među kojima su i Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Građanske inicijative i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Share