Nataša Kandić braniteljka građanskih prava godine u svetu

STOKHOLM, 4. aprila 2013. – Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić proglašena je danas u Stokholmu braniteljkom građanskih prava godine u svetu, a to priznanje dodelila joj je švedska nevladina organizacija (Civil Rights Defenders-Branitelji građanskih prava-CRD).

“Više od dve decenije, Nataša Kandić je bila i ostala oštar zagovarač osnovnih ljudskih prava na Zapadnom Balkanu. Nagrada joj pripada za neprestani i neustrašivi rad na dokumentovanju ratnih zločina i teških kršenja ljudskih prava na području bivše Jugoslavije, kao i za podršku suđenjima za ratne zločine kroz dostavljanje brojnih dokaza i angažovanje svedoka”, navodi se u objašnjenju nagrade.

Dodaje se da je Nataša Kandić zbog svoga rada na zaštiti ljudskih prava često bila izložena pretnjama smrću. “Ali, ona se uvek više brinula za žrtve ratnih zločina, nego li za sebe lično”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Nataša Kandić kazala je na dodeli nagrade u Stokholmu da je u svome životu srela mnogo hrabrih ljudi, koji poštuju male stvari i koji mogu da urade više nego što realno mogu da urade u normalnim okolnostima.

“U regionu moramo razgovarati o različitim viđenjima naše nedavne prošlosti. Proces suočavanja s prošlošću zahteva učešće velikog broja ljudi u njemu”, kazala je Kandićeva.

Specijalna izvestiteljka Ujedinjenih Nacija za branitelje ljudskih prava Margaret Sekagija (Sekaggya) zatražila je od svih država da poštuju nedavno usvojenu Deklaraciju o zaštiti branitelja ljudskih prava.

“Bez pravde, ne može biti održivog mira. U mnogim postkonfliktnim društvima, prava žrtava se i dalje krše a počinioci i dalje šetaju slobodni. Uloga branitelja ljudskih prava u takvim društvima je od ključnog značaja”, kazala je Sekagija.

Predsednik Upravnog odbora CRD-a Persi Brat (Percy Bratt) rekao je da su teške posledice gotovo desetogodišnjih oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i dodao da je Nataša Kandić već na početku tih ratova shvatila koliko je važno obezbediti pravdu za žrtve, vladavinu prava i kazniti počinioce ratnih zločina.

“Nažalost, gotovo sve države u tom regionu učinile su veoma malo u procesu suočavanja sa prošlošću, a osobe koje se usuđuju da pričaju o potrebi suočavanja sa zločinima iz prošlosti nalaze se pod pretnjama. Nataša Kandić je svakako jedan od najhrabrijih branilaca ljudskih prava u svetu i nadam se da će njen primer biti inspiracija budućim braniteljima ljudskih prava”, kazao je Brat.

CRD je ove godine po prvi put dodelio ovo novoustanovljeno priznanje. Nagrada je dodeljena 4. aprila, u znak sećanja na borca za prava crnaca u SAD Martina Lutera Kinga, koji je ubijen na taj dan, pre 45 godina, 1968. u Memfisu.

Nataši Kandić nagrada je dodeljena na Svetskoj konferenciji “Dani branitelja ljudskih prava”, koju je organizovao CRD, a na kojoj učestvuje oko 120 branitelja iz više od 30 zemalja sveta.

(Beta)

Share