Nataša Kandić dobitnica nagrade “Branitelj građanskih prava godine”

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, Srbija, dobitnica je nagrade “Branitelj građanskih prava godine” za 2013. godinu.

Nagrada je dodijeljena za vrijeme konferencije branitelja ljudskih prava “Dani branitelja/ki” koja se održava u švedskoj prijestonici Stockholmu. Nataša Kandić je primila nagradu “za njen uporni i neustrašivi rad na dokumentovanju ratnih zločina i najtežih kršenja ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji i za podršku procesuiranju ratnih zločina osiguravajući dokaze i svjedoke sudovima”.

Ona je osnovala Fond za humanitarno pravo 1992. godine.

S neumornom kampanjom za istinu i pravdu, ona vodi FHP u nastojanju da pomogne postkonfliktnim društvima u bivšoj Jugoslaviji u ponovnom uspostavljanju vladavine prava i suočavanja s naslijeđem masovnog i sistematskog kršenja ljudskih prava. Natašin rad je doveo njen život u rizik u nekoliko navrata, ali ona se uvijek brinula za žrtve ratnih zločina a ne za sebe.

“Oni koji se odluče baviti ljudskim pravima vezanim za ratne zločine ne smiju se bojati. Nikada nisam razmišljala o riziku. Moj cilj je uvijek bio otkrivanje istine o zločinima koji su počinjeni i osiguranje odgovornosti i izvršenja pravde. Nema prostora za strah”, rekla je.

Dokumentacija skupljena od Fonda o zločinima koji su počinjeni u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini je instrumentalna kao dokazni materijal u slučajevima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Tokom 1990-ih Nataša Kandić je počela redovno posjećivati Kosovo, gdje je osim što je tražila podatke i svjedoke, ponudila pravnu pomoć i podršku žrtvama kojima su ljudska prava prekršena.

Nedavni primjer dokumentacije Fonda su napori prevođenja i objavljivanja knjige “Sjećanje Kosova, koja pokriva sve ubijene i nestale osobe na Kosovu tokom oružanog sukoba od 1998. do 2000. Više od dvije decenije, Nataša Kandić je bila žestoki glasnogovornik za osnovna ljudska prava na zapadnom Balkanu. U pismu upućenom Jugoslavenskoj armiji 2000., Nataša Kandić je napisala: „Moj cilj je isti, braniti pravo na život, pravo na slobodno korištenje maternjeg jezika, pravo na slobodu kretanja, pravo javno kritikovati vlast. Podržavam svaki sud koji kažnjava počinioce ratnih zločina i one koji su naredili zločine protiv čovječanstva. Etnička pripadnost nije bitna; zločin je zločin“.

Share