Bramerc zadovoljan saradnjom Srbije sa Hagom, ali traži kažnjavanje jataka

Bramerc zadovoljan saradnjom Srbije sa Hagom, ali traži kažnjavanje jataka

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je na sednici Saveta bezbednosti UN da Srbija marljivo sarađuje sa sudom u Hagu, ali da je potrebno da se istraži i krivično gone oni koji su pomagali u skrivanju haških begunaca.

Prvi čovek tužilaštva u Hagu istakao je da je Srbija ”nastavila da igra važnu ulogu u obezbeđivanju uspešnog završetka rada Kancelarije Haškog tužilaštva”, dodavši da su zvaničnici srpske vlade tokom susreta u Beogradu ponovili ranija uveravanja da će nastaviti saradnju.

”Srbija je pokazala marljivost u obradi zahteva Kancelarije za pomoć i adekvatno olakšala pristup svedocima, kao i njihovo pojavljivanje pred Tribunalom”, naveo je Bramerc.

On je rekao da je sada neophodno da Srbija, nakon hapšenja poslednjih begunaca Mladića i Hadžića, obezbedi sveobuhvatne informacije kako su oni izbegavali pravdu tako dugo, kao i da istraži i krivično goni one koji su pomagali u skrivanju.

Na sednici SB UN govorio je i predsednik Haškog tribunala Teodor Meron, predstavivši izveštaj o radu suda za period od 1. avgusta 2012. do 31. jula 2013. godine.

Prema njegovoj proceni, prvostepeno suđenje Radovanu Karadžiću trebalo bi da bude završeno u oktobru 2015. godine, a Goranu Hadžiću do kraja te godine.

Suđenje Ratku Mladiću bi moglo da traje do kraja 2016. godine, dok u procesu protiv Vojislava Šešelja, Meron nije mogao da kaže kada se očekuje presuda.

On je ocenio da je sud u poslednje dve decenije uradio važan posao, vodivši krivični postupak protiv 161 osobe, kao i da je pomogao nacionalnim pravosuđima na Balkanu da sama vode suđenja.

“Prošle nedelje sam bio u BiH, i još jednom na konferenciji na kojoj sam učestvovao, potvrđena je važnost rada Haškog suda. Međutim, međunarodna zajednica sada mora da pomogne pomirenje naroda, kao i da pomogne žrtvama rata na prostoru bivše Jugoslavije”, naveo je Meron.

On je zaključio da sud sada radi na izlaznoj strategiji i međunarodnom rezidualnom mehanizmu.

Share